Spetskåls-dolmar med ris och köttfärsfyllning

Ingredienser:

  • 500 gram köttfärs
  • 2 dl grötris
  • 1 gul lök
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 knippe färsk koriander eller persilja
  • 1 knippe mynta
  • 1 msk granatäpplesås
  • 1 huvud spetskål

Gör så här:

Hacka lök, vitlök och stek de i olja i en stekpanna. Häll i köttfärsen och stek den tillsammans med löken. Låt köttet stekas ordentligt och tillsätt därefter tomatpurén samt alla kryddor inklusive koriander och mynta. Tillsätt även granatäpplesåsen och rör om ordentligt så att alla kryddor blandas ihop med köttet.

Tvätta grötriset och häll det i stekpannan med köttet.  Rör om och sänk temperaturen på plattan.

Ta fram spetskål och tvätta varje enskilt blad och låt därefter vattnet rinna av genom att placera på en kökshandduk. Det kan vara svårt att rulla ihop färskt spetskålsblad men det går om man anstränger sig. Häll två matskedar på varje blad och rulla dessa till en rulle så att köttmixen inte rinner ur. Placera bladen i en kastrull.

Sås:

  • 1 msk olja
  • 1 msk tomatpuré
  • ½ tsk citronsyra
  • 1 msk granatäpplesås
  • ½ liter vatten

Värm oljan i en liten kastrull och häll därefter i tomatpurén tillsammans med citronsyra och granatäpplesåsen. Tillsätt ½ liter vatten och låt detta koka i ett par minuter.

Häll över såsen till spetskåls-dolmarna och placera dessa på en platta och låt de tillagas på låg värme i ca 30-35 minuter. Får man köttfärs över går det bra att frysa till användning nästa gång.

Lämna ett svar