Éclair-semla

Idag är det semlans dag! Jag lyxar till med att göra en éclair-semla som är frasig och extremt god. Den bara smälter i munnen. En fördel med denna semlan är att man inte blir så mätt utan den är luftig och lätt och man behöver inte anstränga sig för att flera stycken.

Ingredienser:

 • 1 ¼ dl vatten
 • 1 ¼ dl mjölk
 • 110 gram smör
 • 1 tsk strösocker
 • 1 tsk salt
 • 160 g vetemjöl
 • 4 ägg

Fyllning:

 • 3 dl grädde
 • 200 g mandelmassa
 • 100 g malda mandlar
 • ½ dl mjölk
 • Florsocker

Gör så här:

Éclair:

Sätt ugnen på 220 grader.

Blanda ihop vatten, mjölk, smör, socker och salt i en kastrull och koka upp detta. Ta bort kastrullen från värmen när den börjat koka och börja hälla i mjöl under kraftig omrörning med en träslev. Degen skall få en slät konsistens. Sätt kastrullen på värmen igen och rör ytterligare under ett par minuter så att degen blir fast i sin form. Dra av kastrullen från värmen och låt degen svalna i ett par minuter. Tillsätt ägg ett och ett i taget under omrörning. Lägg smeten i en spritspåse och låt den vila ett tag. Spritsa ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa runda éclairs med en rund tyll till spritspåsen. Det går bra att klippa av degen om det inte går av lätt från spritspåsen.

Placera mitt i ugnen i ca 15 minuter tills de får en fin färg. Ta inte ut de för tidigt då de kommer att sjunka ihop.

Fyllning:

Vispa grädde i en skål. Riv mandelmassa i en separat skål och tillsätt malda mandlar och ½ dl mjölk. Blanda ihop detta ordentligt.

Vi behöver två éclair-plattor för att få ihop till en semla. Ta en éclair och spritsa mandelmassa och grädde på den och placera sedan ytterligare en som topp och strö florsocker på toppen.

Lämna ett svar