Zarda pulao

Ingredienser:

  • 5 dl basmati ris
  • 100 g torkat apelsinskal (finns pĂ„ orientaliska livsmedelsaffĂ€rer)
  • Âœ dl pistagenötter
  • Âœ dl skalade mandlar
  • 75 g ghee (eller smör)
  • 1 pĂ„se saffran
  • 1 Âœ dl socker
  • 2 dl vatten
  • 2 msk salt

Gör sÄ hÀr:

Skölj av riset flera gÄnger och lÄt det sedan stÄ i blöt i ca 2 timmar. Vi börjar med torkat apelsinskal. Apelsinskal har stark och bitter smak och denna behöver kokas upp och spolas av minst sju gÄnger dÀr man byter ut vattnet vid varje sköljning.

Efter sjunde uppkoket lÄt apelsinskalet ligga i ett durkslag.

Koka upp 2 dl vatten med socker och saffran. HÀll dÀrefter över apelsinskalet och lÄt den sjuda pÄ lÄg temperatur.

Vi kokar upp ca 2 liter vatten till riset i en separat kastrull. TillsĂ€tt 2 msk salt till vattnet. NĂ€r vattnet börjar koka tillsĂ€tter vi det blötlagda riset. Rör om dĂ„ och dĂ„ till riset mjuknar i konsistens. KĂ€rnan i riset skall fortfarande vara lite hĂ„rd innan vi hĂ€ller över det i ett durkslag. HĂ€ll tillbaka riset i kastrullen. SmĂ€lt ghee i en stekpanna tills den blir ordentligt varm. HĂ€ll över detta över riset och samla riset till mitten av kastrullen som en vulkan. Plocka upp apelsinskalet frĂ„n sockerlaget och placera över riset tillsammans med nötterna. Ta en kökshandduk och tĂ€ck över locket och lĂ„t riset tillagas pĂ„ lĂ„g vĂ€rme i ca 10–15 minuter.

Zarda paulao kan göras pÄ olika sÀtt men jag valde det lÀttaste sÀttet. Vill man ha tvÄ olika fÀrger pÄ riset sÄ kan man separera halva riset i en separat kastrull innan man lÀgger sockerlaget pÄ. Fördela bara smöret pÄ de tvÄ olika kastrullerna.

LĂ€mna ett svar