Zarda pulao

Ingredienser:

  • 5 dl basmati ris
  • 100 g torkat apelsinskal (finns på orientaliska livsmedelsaffärer)
  • ½ dl pistagenötter
  • ½ dl skalade mandlar
  • 75 g ghee (eller smör)
  • 1 påse saffran
  • 1 ½ dl socker
  • 2 dl vatten
  • 2 msk salt

Gör så här:

Skölj av riset flera gånger och låt det sedan stå i blöt i ca 2 timmar. Vi börjar med torkat apelsinskal. Apelsinskal har stark och bitter smak och denna behöver kokas upp och spolas av minst sju gånger där man byter ut vattnet vid varje sköljning.

Efter sjunde uppkoket låt apelsinskalet ligga i ett durkslag.

Koka upp 2 dl vatten med socker och saffran. Häll därefter över apelsinskalet och låt den sjuda på låg temperatur.

Vi kokar upp ca 2 liter vatten till riset i en separat kastrull. Tillsätt 2 msk salt till vattnet. När vattnet börjar koka tillsätter vi det blötlagda riset. Rör om då och då till riset mjuknar i konsistens. Kärnan i riset skall fortfarande vara lite hård innan vi häller över det i ett durkslag. Häll tillbaka riset i kastrullen. Smält ghee i en stekpanna tills den blir ordentligt varm. Häll över detta över riset och samla riset till mitten av kastrullen som en vulkan. Plocka upp apelsinskalet från sockerlaget och placera över riset tillsammans med nötterna. Ta en kökshandduk och täck över locket och låt riset tillagas på låg värme i ca 10–15 minuter.

Zarda paulao kan göras på olika sätt men jag valde det lättaste sättet. Vill man ha två olika färger på riset så kan man separera halva riset i en separat kastrull innan man lägger sockerlaget på. Fördela bara smöret på de två olika kastrullerna.

Lämna ett svar