Sheer pira / afghanskt hemmagjort godis

Ingredienser:

25 gram osaltat smör
1 dl mjölk (3%)
2 ½ dl Mjölkpulver (Nido eller liknande)
1 dl socker
1 dl hackade pistagenötter
1 tsk malen kardemumma

Gör så här:

Vi börjar med att mala 1 dl socker i en kaffekvarn. Har man inte kaffekvarn går det bra att mortla sockret men det tar ju längre tid. Vi skall få till ca 2 dl mortlar socker (som skall vara lika finmalen som florsocker).

Vi smälter smör i en djup stekpanna på låg temperatur. Tillsätt mjölk när smöret smällt och rör om. Tillsätt även 2 dl av mjölkpulvret under ständig omrörning och även det malda sockret. Märker vi att konsistensen är lös går det att addera ytterligare ½ dl av mjölkpulvret till stekpannan. Tillsätt även den malda kardemumman och rör om i ca 10 minuter. Smaka av och se till att konsistensen inte är segt eller trådigt som tuggummi. Om så skall man fortsätta röra om till konsistensen påminner om fudge. Ta fram en form eller djup tallrik. Klä in med bakplåtspapper och häll över godismassan och platta till den med en sked.

Tryck in de hackade pistagenötterna med handen så att den kommer med som en fin garnering. Låt godiset svalna i ca 1–2 timmar och skär därefter till efter önskad storlek.

Lämna ett svar