Mazarin- och äpplekaka smaksatt med kanel och kardemumma

Ingredienser:

Kakbotten:

125 g smör
3 dl vetemjöl’
1 dl florsocker
1 äggula

Äppelfyllningen:

5 äpplen
1 citron, saften
1 dl strösocker
½ tsk kanel

Mandelfyllning:

150 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 ägg
1 ½ tsk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
3 dl mandelmjöl
1 citron, skalet

Garnering:

Hackade mandlar

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader-

Blanda alla ingredienser till kakbotten i en degbunke. Degen ska vara jämn och fin. Smörj och bröa en form. Placera bakplåtspapper i botten på formen så att det går upp till kanten på formen.

Tryck ut degen i formen så att hela formens botten blir täckt. Placera det i kylen medan vi förbereder fyllningen.

Skala, kärna ur och halvera äpplena. Placera med den kupiga sidan uppåt och skär snitt i ca 7 av halvorna. Blanda citronsaft och strösocker. Häll blandningen över äpplena så det rinner ner i snitten.  Klyfta de resterande 3 äppelhalvorna. Rör ihop smör och socker till mandelfyllningen. Tillsätt äggen ett i taget och rör mellan varje ägg. Tillsätt övriga ingredienser. Placera de klyftade äpplena ovanpå pajbotten. Fördela mandelsmeten över. Lägg ner de 7 äppelhalvorna med kupiga sidan uppåt. Strö över med hackade mandlar. Grädda i ugnen i ca 50 minuter på nedre halvan av ugnen. Täck med folie om kakan får för mycket färg efter 30 minuter.

Lämna ett svar