Vörtbröd med valnötter

Ingredienser:

25 g jäst för söta degar
25 g smör (rumstempererat)
3 dl vatten
1 påse vörtmix
½ dl sirap
4 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
1 ½ dl valnötter

Till penslingen:
½ dl vatten
1 msk sirap

Gör så här:

Smula sönder jästen i en degblandare. Häll på vattnet och blanda så att jästen löses upp. Tillsätt rågsikt, vetemjöl, vörtmix, sirap, smör och valnötter. Arbeta degen smidig på låg hastighet i ca 8 minuter och sedan 2 minuter på medelhastighet. Lägg plastfolie eller en kökshandduk över bunken och låt degen jäsa i ca 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen från bunken och forma till en stor limpa eller två små limpor. Lägg direkt på plåt eller i brödformar. Jäst i ca 30 minuter till dubbel storlek. Spraya ugnen med vatten med en blomsterspruta. Sätt in bröden i mitten av ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda brödet i 15 minuter. Öppna ugnsluckan och släpp ut ångan. Grädda ytterligare i ca 25 minuter. Blanda ihop sirap och vatten och pensla brödet direkt när det kommer ut från ugnen. Låt brödet svalna på ett galler.

Lämna ett svar