Vörtbröd med valnötter

Ingredienser:

25 g jÀst för söta degar
25 g smör (rumstempererat)
3 dl vatten
1 pÄse vörtmix
œ dl sirap
4 dl rÄgsikt
5 dl vetemjöl
1 œ dl valnötter

Till penslingen:
œ dl vatten
1 msk sirap

Gör sÄ hÀr:

Smula sönder jĂ€sten i en degblandare. HĂ€ll pĂ„ vattnet och blanda sĂ„ att jĂ€sten löses upp. TillsĂ€tt rĂ„gsikt, vetemjöl, vörtmix, sirap, smör och valnötter. Arbeta degen smidig pĂ„ lĂ„g hastighet i ca 8 minuter och sedan 2 minuter pĂ„ medelhastighet. LĂ€gg plastfolie eller en kökshandduk över bunken och lĂ„t degen jĂ€sa i ca 40 minuter. SĂ€tt ugnen pĂ„ 225 grader. Ta upp degen frĂ„n bunken och forma till en stor limpa eller tvĂ„ smĂ„ limpor. LĂ€gg direkt pĂ„ plĂ„t eller i brödformar. JĂ€st i ca 30 minuter till dubbel storlek. Spraya ugnen med vatten med en blomsterspruta. SĂ€tt in bröden i mitten av ugnen och sĂ€nk vĂ€rmen till 200 grader. GrĂ€dda brödet i 15 minuter. Öppna ugnsluckan och slĂ€pp ut Ă„ngan. GrĂ€dda ytterligare i ca 25 minuter. Blanda ihop sirap och vatten och pensla brödet direkt nĂ€r det kommer ut frĂ„n ugnen. LĂ„t brödet svalna pĂ„ ett galler.

LĂ€mna ett svar