I samarbete med VegMe: Mash Pilau Med Vegansk Köttfärs

Ingredienser:

300 g VegMe köttfärs
2 dl gröna linser
3 dl basmati ris
1 msk tomatpuré
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
½ dl russin
1 dl rostad lök
2 st små gula lökar
Olja till stekning

Gör så här:

Skölj av både ris och gröna linser och låt de ligga i blöt ett tag. Ta fram en stekpanna och en kastrull. Häll 1 msk olja i kastrullen och häll i rostad lök. Stek en rostade löken under orning och tillsätt därefter gröna linser. Tillsätt vatten (ca 3 dl) och låt linserna koka tills de mjuknar.

Hacka en lök och fräs den i lite olja i en stekpanna. Tillsätt VegMe köttfärs och rör om under stekningen. Tillsätt ½ tsk gurkmeja och ½ tsk salt och svartpeppar. Tillsätt slutligen även 1msk tomatpuré. Rör om detta i stekpannan och sänk värmen på plattan. Tillagningen skall ske i ca 5 minuter. Ta bort det från plattan när köttet är färdiglagad.

Kok ca 1 liter vatten med ½ tsk salt. När vattnet kokat tillsätter du basmatiris. Låt riset koka tills riset är mjukt men har ändå en hård kärna. Häll över riset i ett durkslag så att allt vatten rinner av. Häll tillbaka riset i samma kastrull och häll därefter över linserna tillsammans med kvarvarande vätska till riset. Samla ihop riset i mitten av kastrullen och ringla över lite olja över riset. Lägg en kökshandduk eller aluminiumfolie över locket och tillslut kastrullen. Låt riset få vila på spisplattan på låg värme i ca 10 minuter.

Stek lite gul lök med olja så löken får en gyllenbrun färg. Sila upp löken så att oljan rinner av löken. Slutligen lägger du lite russin i samma olja och vänd dem snabbt i oljan innan de plockas upp. Var försiktigt så att du inte bränner russinen då de blir för hårda och ej ätbara.

Servera och garnera riset och köttet efter eget önskemål. Jag brukar placera riset mitt på ett stort fat och placerar färsen/linserna runt riset och garnerar med den stekta löken på toppen.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *