Mantu/afghanska dumpling

Ingredienser:

KöttfÀrs:

500 g köttfÀrs
3 st gul lök
2 tsk garam masala
1 tsk svartpeppar
1 tsk salt
1 msk olja
300 g fÀrdig dumplingsdeg (10cm x 10cm)

KikÀrtshalvor:

2 dl kikÀrtshalvor
1 gul lök
2 msk tomatpuré
2 msk olja
1 grön chili
Salt och peppar
4 dl vatten

Garnering:

1 liter naturell yoghurt
2 st vitlöksklyftor
1 tsk torkad mynta
Koriander och chiliflakes

Gör sÄ hÀr:

KöttfÀrs:

Stek oljan i en stekpanna och tillsÀtt köttfÀrsen sÄ att köttfÀrsen fÄr fin fÀrg. TillsÀtt de torra kryddorna. Hacka löken och tillsÀtt den slutligen i processen. Vi vill inte frÀsa löken för lÀnge utan vi vill behÄlla löken mjuk i köttet. LÀgg locket pÄ och lÄt den Ängas pÄ lÄg temperatur i pannan. LÄt köttet svalna innan vi lÀgger den pÄ degen.

KikÀrtshalvor:

Hacka löken och frÀs den i oljan. TillsÀtt tomatpuré, chili, salt och peppar. Rör om och hÀll över kikÀrtshalvorna. LÄt den frÀsa och tillsÀtt slutligen vatten. LÀgg locket pÄ och lÄt kikÀrtshalvorna bli mjuka i konsistensen. Vid behov tillsÀtt mer vatten.

Degen:

Vi anvÀnder oss av fÀrdig dumplingsdeg som underlÀttar jobbet med att göra Mantu men det gÄr lika bra att göra en egen deg. Fördelen med den fÀrdiga degen Àr att den redan Àr utkavlad och tunn som förenklar processen markant.

Ta fram och tina degen sÄ den Àr rumstempererad. Ta ett ark med deg och lÀgg den tillagade köttfÀrsen som lÀggs mitt i degen. Pensla kanten pÄ degen med lite vatten och tillslut degen sÄ att kanterna Àr vÀl förseglade.

FortsÀtt med detta tills allt köttfÀrs Àr förbrukat. Vi kommer att anvÀnda Ängkastrull som gÄr att hitta i orientaliska affÀrer.

Ångkastrullen har flera vĂ„ningar och i botten hĂ€ller man vatten som skall koka. Placera degknyten pĂ„ insmord botten av kastrullen och placera de olika vĂ„ningsplanen pĂ„ kastrullen och lĂ„t Ă„ngas. Man kan behöva skifta vĂ„ningsplan pĂ„ Ă„ngkastrullen sĂ„ att alla vĂ„ningsplan tillagas ordentligt. Tillagning tar ca 10–15 minuter inklusive skifte av vĂ„ningsplan pĂ„ kastrullen.

Pressa vitlök och blanda med Naturell Yoghurt. Blanda Àven mynta i detta och rör om.

Servera degknyten pÄ ett stort fat och garnera med kikÀrtorna samt strö över yoghurtblaningen pÄ toppen. Toppa med torkad mynta och chiliflakes  

LĂ€mna ett svar