Mantu/afghanska dumpling

Ingredienser:

Köttfärs:

500 g köttfärs
3 st gul lök
2 tsk garam masala
1 tsk svartpeppar
1 tsk salt
1 msk olja
300 g färdig dumplingsdeg (10cm x 10cm)

Kikärtshalvor:

2 dl kikärtshalvor
1 gul lök
2 msk tomatpuré
2 msk olja
1 grön chili
Salt och peppar
4 dl vatten

Garnering:

1 liter naturell yoghurt
2 st vitlöksklyftor
1 tsk torkad mynta
Koriander och chiliflakes

Gör så här:

Köttfärs:

Stek oljan i en stekpanna och tillsätt köttfärsen så att köttfärsen får fin färg. Tillsätt de torra kryddorna. Hacka löken och tillsätt den slutligen i processen. Vi vill inte fräsa löken för länge utan vi vill behålla löken mjuk i köttet. Lägg locket på och låt den ångas på låg temperatur i pannan. Låt köttet svalna innan vi lägger den på degen.

Kikärtshalvor:

Hacka löken och fräs den i oljan. Tillsätt tomatpuré, chili, salt och peppar. Rör om och häll över kikärtshalvorna. Låt den fräsa och tillsätt slutligen vatten. Lägg locket på och låt kikärtshalvorna bli mjuka i konsistensen. Vid behov tillsätt mer vatten.

Degen:

Vi använder oss av färdig dumplingsdeg som underlättar jobbet med att göra Mantu men det går lika bra att göra en egen deg. Fördelen med den färdiga degen är att den redan är utkavlad och tunn som förenklar processen markant.

Ta fram och tina degen så den är rumstempererad. Ta ett ark med deg och lägg den tillagade köttfärsen som läggs mitt i degen. Pensla kanten på degen med lite vatten och tillslut degen så att kanterna är väl förseglade.

Fortsätt med detta tills allt köttfärs är förbrukat. Vi kommer att använda ångkastrull som går att hitta i orientaliska affärer.

Ångkastrullen har flera våningar och i botten häller man vatten som skall koka. Placera degknyten på insmord botten av kastrullen och placera de olika våningsplanen på kastrullen och låt ångas. Man kan behöva skifta våningsplan på ångkastrullen så att alla våningsplan tillagas ordentligt. Tillagning tar ca 10–15 minuter inklusive skifte av våningsplan på kastrullen.

Pressa vitlök och blanda med Naturell Yoghurt. Blanda även mynta i detta och rör om.

Servera degknyten på ett stort fat och garnera med kikärtorna samt strö över yoghurtblaningen på toppen. Toppa med torkad mynta och chiliflakes  

Lämna ett svar