Afghanska samosas

Ingredienser:

Deg
2 dl vetemjöl
œ dl vatten
œ tsk salt
2 msk olja
1 tsk spiskummin
Olja till fritering

Fyllning
250 gram köttfÀrs
1 dl gröna Àrtor
2 stora potatisar
1 gul lök
2 msk olja
œ tsk gurkmeja
1 grön chili
1 œ tsk salt
1 tsk malda korianderkÀrnor
1 tsk torkad röd chili

Gör sÄ hÀr:

Degen: Blanda de torra ingredienserna först och tillsÀtt oljan. Blanda oljan ordentligt i degen sÄ det inte skapas degklumpar. TillsÀtt dÀrefter lite vatten i taget. Det krÀvs att man jobbar med degen med hÀnderna ordentligt dÄ degen Àr hÄrd och seg. LÄt degen vila medans vi pÄbörjar arbetet med fyllningen.

Fyllning: Koka potatisen och skala detta nÀr de Àr fÀrdigkokta. Hacka lök och frÀs den i en stekpanna tillsammans med oljan. NÀr löken fÄtt fÀrg tillsÀtter du köttfÀrsen och steker den tillsammans med torkad röd chili, salt, gurkmeja och malda korianderkÀrnor. TillsÀtt potatisen mosa detta med en slev till mindre bitar. TillsÀtt slutligen grön chili och Àrtor. VÀnd detta i stekpannan nÄgra varv sÄ att allt blandas ordentligt. StÀll undan stekpannan och lÄt fyllningen svalna.

Under tiden fyllningen svalnar pÄbörjar vi att förbereda somoasadegen genom att forma degen till smÄ bollar i storlek av en pingisboll. Kavla degen till en rund form som skall vara ordentligt tunn. SkÀr den runda degen pÄ mitten sÄ du fÄr tvÄ halvcirklar.

Forma halvcirklarna genom att tillsluta den skÀrda diamtern till en hatt och fyll hÄlrummet med fyllning. Tillslut botten pÄ hatten ordentligt och upprepa detta med resten av degen och fyllningen.

HÀll frityroljan (har man fritös Àr det en fördel) i en kastrull och fritera samosan sÄ de fÄr gyllenbrun fÀrg.

Samosas Àts i Afghanistan tillsammans med grönt te som mellanmÄl.

LĂ€mna ett svar