Afghanska samosas

Ingredienser:

Deg
2 dl vetemjöl
½ dl vatten
½ tsk salt
2 msk olja
1 tsk spiskummin
Olja till fritering

Fyllning
250 gram köttfärs
1 dl gröna ärtor
2 stora potatisar
1 gul lök
2 msk olja
½ tsk gurkmeja
1 grön chili
1 ½ tsk salt
1 tsk malda korianderkärnor
1 tsk torkad röd chili

Gör så här:

Degen: Blanda de torra ingredienserna först och tillsätt oljan. Blanda oljan ordentligt i degen så det inte skapas degklumpar. Tillsätt därefter lite vatten i taget. Det krävs att man jobbar med degen med händerna ordentligt då degen är hård och seg. Låt degen vila medans vi påbörjar arbetet med fyllningen.

Fyllning: Koka potatisen och skala detta när de är färdigkokta. Hacka lök och fräs den i en stekpanna tillsammans med oljan. När löken fått färg tillsätter du köttfärsen och steker den tillsammans med torkad röd chili, salt, gurkmeja och malda korianderkärnor. Tillsätt potatisen mosa detta med en slev till mindre bitar. Tillsätt slutligen grön chili och ärtor. Vänd detta i stekpannan några varv så att allt blandas ordentligt. Ställ undan stekpannan och låt fyllningen svalna.

Under tiden fyllningen svalnar påbörjar vi att förbereda somoasadegen genom att forma degen till små bollar i storlek av en pingisboll. Kavla degen till en rund form som skall vara ordentligt tunn. Skär den runda degen på mitten så du får två halvcirklar.

Forma halvcirklarna genom att tillsluta den skärda diamtern till en hatt och fyll hålrummet med fyllning. Tillslut botten på hatten ordentligt och upprepa detta med resten av degen och fyllningen.

Häll frityroljan (har man fritös är det en fördel) i en kastrull och fritera samosan så de får gyllenbrun färg.

Samosas äts i Afghanistan tillsammans med grönt te som mellanmål.

Lämna ett svar