Rostad valnöts-baklava

Ingredienser:

6 ark filodeg
7-8 dl hackade valnötter,
150 g smält smör
1 msk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma
1 tsk kanel
1 msk socker
3 dl vit sirap

Gör så här:

Rosta valnötterna i ugnen på 200 grader under ca 5-7 minuter. Hacka dessa eller använd matberedare för att mala de grovt. Blanda de malda valnötterna tillsammans med vaniljsocker, socker, kardemumma och kanel.  

Ta två och två filodegsark och pensla med smält smör försiktigt då de är väldigt ömtåliga. Häll över nötblandningen som ett streck längs ena kanten. Rulla detta som en rulltårta hela vägen så att nötblaningen hamnar i mitten av rullen. Ta upp den försiktigt och placera på en insmord plåt tills du upprepar detta med de resterande filodegen.

Skär dessa i lagom stora bitar och pensla med smält smör innan de placera mitt i ugnen på 175° i ca 20–25 minuter. De skall få en gyllenbrun färg och så fort de plockats ut från ugnen skall sirapen hällas över. Det är lättast att ha sirapen i en mindre kastrull och där man med hjälp av en matsked häller över sirapen på den nygräddade baklavan. Toppa baklavan med en nypa malen kardemumma och hackade valnötter.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *