Kabuli palaw utan kött

Kabuli palaw eller Qabuli pilau är en Afghansk rätt men äts även i andra centralasiatiska länder. Rätten består av ångat ris blandat med morötter, russin och i vissa fall nötkött eller lamm. Olika varianter förekommer i de olika regionerna i Afghanistan. Det är den nationella maträtten i Afghanistan och anses festlig i och med ingrediensernas kvalitet och pris. Därav placeras den oftast i mitten av matbordet. Smaklig måltid!

Ingredienser:

6 dl basmatiris
Rapsolja till stekning
Salt

Garnering:

2 st morötter
100 g skalad mandel
2 dl russin
1 tsk kardemumma
0,5 dl socker
Salt

Gör såhär:

Skölj riset flera gånger under ljummet vatten. Låt riset ligga i blöt i ca 2-3 timmar så att det mjuknar upp innan kokning.

Ta en stor kastrull och koka ca 2–3 liter vatten. När det böjar koka ordentligt tillsätter du ungefär en msk salt. Tillsätt riset och låt det koka i ett par minuter. Prova att ta upp några riskorn och kläm mellan fingrarna så att riset inte är helt genomkokt utan att det skall vara lite segt i mitten. Skala, skiva och stek morötter i en panna. Känn så att morötterna blir mjuka och häll de på ett fat med hushållspapper så att olja sugs upp av pappret. Strö över malen kardemumma över morötterna.

Stek också russin och mandlar bara så de blir varma. Häll dessa över till morötterna. Linda runt de i en aluminiumfolie.

Häll av riset i ett durkslag så att vattnet rinner av. Värm olja tillsammans med socker så att den får mörktoning färg. Lägg tillbaka riset i kastrullen och samla ihop från kanterna så att du formar det till en vulkan. Häll över oljan vi värmt upp över riset. Var försiktigt då det kan skvätta. Ett tips är att hålla i locket till kastrullen som skydd.  Gröp ur små hål med hjälp av skaftet från sleven. Tillsätt ungefär 2 dl vatten till riset genom att hälla över det i de gröpta hålen. Placera aluminiumfolie med morotsblandningen tillsammans med riset (placeras vid sidan). Lägg kökshandduk på locket och placera locket på kastrullen. Höj värmen i början till max och samtidigt som du håller locket på kastrullen. Lyssna av tills du hör knastrande ljud och därefter sänker du temperaturen till 2:an i ungefär 10–15 minuter.

Plocka upp aluminiumfolien med morotsblandningen och häll upp riset genom först blanda det i kastrullen. Servera på ett stort fat och strö därefter morotsblandningen över riset. 

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *