Bolani, stenbakade piroger med potatis och purjolök

Ingredienser:

Deg
25 gram jäst
2 ½ dl ljummet vatten
2 msk olja
½ tsk salt
6 dl vetemjöl

Purjolöksfyllning
1 purjolök
1 tsk salt
1 tsk torkad röd chilli
25 gram smör

Potatisfyllning
4 st potatisar
1 liten gul lök
1 knippe koriander
1 ½ tsk salt
1 stark grön chili
1 tsk malen korianderpulver
2 msk olja

Gör så här:

Vi börjar med fyllningen då den måste svalna innan vi kan lägga den på degen. Koka potatis så de blir mjuka. Mosa potatisen till mos och behåll gärna mindre bitar. Hacka löken och fräs den i oljan på låg temperatur. Häll över potatisen till pannan och tillsätt även hackad koriander, grön chili, korianderpulver, salt och peppar. Blanda ordentligt och stäng av plattan för svalning.

Purjolöken tvättas och hackas till mindre bitar och lägg i durkslag för avrinning. Tillsätt salt och blanda ordentligt så att vätskan i löken rinner av. Lägg över purjolöken i en bunke och tillsätt smör och torkad röd chili. Blanda ordentligt. Luta bunken mot något så att vätskan som fortfarande finns kvar i löken rinner åt ett håll. Vi vill inte ha med detta till degen.

Degen:

Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, olja, salt och mjöl. Arbete degen till en smidig deg och låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.

Forma degen till små bollar. Kavla den rund och lägg fyllningen på en sida och vik över den andra sidan. Kläm dit kanterna ordentligt så att fyllningen inte rinner ut under tillagningen.

Har du tillgång till sten till ugnen kan den förvärmas innan man placerar den fyllda pirogen på stenen. Annars går det lika bra att placera pirogen på en vanlig ugnsplåt med bakplåtspapper. Sten är att föredra då den får en härlig krispig botten.

Serveras med yoghurt men lite torkad mynta.

Lämna ett svar