Vi har ett litet äppelträd som varit väldigt produktiv i år. Det har hängt så mycket äpplen på den så att den knappt orkade med det. Passade på att plocka och göra en kanelkrans med äppelfyllning enligt receptet nedan:
Ingredienser:
Vetedeg:
2 ½ dl mjölk
30 g jäst
9 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk malen kardemumma
1 dl strösocker
1 ägg
110 g smör, rumstempererat
1 ägg, till pensling
mandelbitar, att strö på
Kanel och äppelfyllning:
200 g mandelmassa
4 st äpple
1 msk vaniljsocker
½ dl malen kanel
150 g smör, rumstempererat
Sockerlag:
1 ½ dl vatten
1 dl strösocker
Gör så här:
Degen:
För att få bästa möjliga resultat skall en matberedare användas. Dock går det också att knåda degen för hand men kräver en större ansträngning.
Smula jästen i bunken till matberedaren. Värm mjölken till ljummen, slå över jästen och blanda runt.
Lägg i resterande ingredienser förutom smöret. Kör ihop degen långsamt med krok. När degen gått ihop ökar du tempot lite och tillsätter smöret lite i taget. Kör degen 10 minuter i maskin tills den bildat gluten och känns elastisk, glansig och fin på ytan.
Lägg ut degen på ett mjölat bord och låt vila 20 minuter.
Fyllning:
Skala, tärna och stek äpplen i en stekpanna med lite smör och 1 msk socker.
Blanda mandelmassa, vaniljsocker, äppelkompotten och kanel. Tillsätt smöret lite i taget tills du har en slät fyllning.
Kavla ut degen 3–4 mm tjock, mer hög än bred då den ska vikas i mitten. Bred ut kanel och äppelfyllning på den utkavlade degen och vik degen dubbelt. Forma till en krans rulla ihop degen. Låt jäsa ca 45 min.
Sockerlag:
Blanda under tiden samman vatten och socker i en kastrull och koka upp tills alla sockerkristaller har smält. Ställ åt sidan.
Sätt ugnen på 190 grader varmluft. Pensla kransen med ägg och strö över mandelbitar över kransen. Grädda i 10-15 minuter, den ska få en fin gyllenbrun färg.
Precis när kransen kommit ut från ugnen penslar du dom med sockerlagen. Då får kransen en fin glans och behåller saftigheten.
