Kanelkrans med äppelfyllning

Vi har ett litet äppelträd som varit väldigt produktiv i år. Det har hängt så mycket äpplen på den så att den knappt orkade med det. Passade på att plocka och göra en kanelkrans med äppelfyllning enligt receptet nedan:

Ingredienser:

Vetedeg:
2 ½ dl mjölk
30 g jäst
9 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk malen kardemumma
1 dl strösocker
1 ägg
110 g smör, rumstempererat
1 ägg, till pensling
mandelbitar, att strö på

Kanel och äppelfyllning:
200 g mandelmassa
4 st äpple
1 msk vaniljsocker
½ dl malen kanel
150 g smör, rumstempererat

Sockerlag:
1 ½ dl vatten
1 dl strösocker

Gör så här:

Degen:

För att få bästa möjliga resultat skall en matberedare användas. Dock går det också att knåda degen för hand men kräver en större ansträngning.

Smula jästen i bunken till matberedaren. Värm mjölken till ljummen, slå över jästen och blanda runt.

Lägg i resterande ingredienser förutom smöret. Kör ihop degen långsamt med krok. När degen gått ihop ökar du tempot lite och tillsätter smöret lite i taget. Kör degen 10 minuter i maskin tills den bildat gluten och känns elastisk, glansig och fin på ytan.

Lägg ut degen på ett mjölat bord och låt vila 20 minuter.

Fyllning:

Skala, tärna och stek äpplen i en stekpanna med lite smör och 1 msk socker.

Blanda mandelmassa, vaniljsocker, äppelkompotten och kanel. Tillsätt smöret lite i taget tills du har en slät fyllning.

Kavla ut degen 3–4 mm tjock, mer hög än bred då den ska vikas i mitten. Bred ut kanel och äppelfyllning på den utkavlade degen och vik degen dubbelt. Forma till en krans rulla ihop degen. Låt jäsa ca 45 min.

Sockerlag:

Blanda under tiden samman vatten och socker i en kastrull och koka upp tills alla sockerkristaller har smält. Ställ åt sidan.

Sätt ugnen på 190 grader varmluft. Pensla kransen med ägg och strö över mandelbitar över kransen. Grädda i 10-15 minuter, den ska få en fin gyllenbrun färg.

Precis när kransen kommit ut från ugnen penslar du dom med sockerlagen. Då får kransen en fin glans och behåller saftigheten.

Lämna ett svar