Ingredienser:
Botten:
15 st digestivekex
½ dl strösocker
1 ½ tsk kanel
75 gram smör eller margarin
Fyllning:
250 gram philadelphiaost
1 dl strösocker
2 ägg
1 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 citron
Garnering:
1 dl crèmefraiche
1 dl pinjenötter
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Botten:
Smula kexen genom att hacka dem eller köra i en matberedare. Lägg dem i en skål och blanda tillsammans med strösocker och kanel.
Smält smöret över svag värme och häll det över kexsmulorna och rör om. Arbeta samman till en deg. Tryck ut degen i en rund form, ca 24 cm i diameter med löstagbar kant. Grädda bottnen i 175 grader ugnsvärme i ca 10 minuter. Låt den kallna.
Fyllning:
Rör ihop ost och strösocker. Dela äggen och tillsätt äggulorna en i taget till ostsmeten. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Blanda vetemjöl och vaniljsocker i ostsmeten. Riv av citronskalet, bara det gula skalet och inte det vita. Pressa halva citronen och rör ner citronskal och saft i smeten och vänd ner äggvitorna.
Häll smeten över den förgräddade bottnen och grädda ca 50 minuter. Låt ostkakan svalna något och bred på crèmefraiche.
Garnering:
Rosta pinjenötterna på en plåt i några minuter. Låt de kallna och strö över ostkakan. Låt den stå kallt i ca 6–8 timmar.