Cinamon-buns

Ingredienser

Deg
1/2 paket jäst (à 50 g)
50 g smör eller margarin
3 dl mjölk
1/2 dl strösocker
1 krm salt
8 dl vetemjöl

Fyllning
50 g smör eller margarin
2 tsk malen kanel
1/2 dl strösocker

Pensling
Ägg

Glasering
150 gram färskost
1 ½ dl florsocker
1 msk färskpressad citronjuice

Gör så här

Deg:
Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 30 sek. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37°C). Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.

Fyllning:
Rör matfettet smidigt med socker och kanel till fyllningen.

Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Kavla ut degen till en platta, ca 30×40 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt tätt intill varandra så att de kan jäsa ihop.

Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 min.

Pensling:
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8 min. Låt kallna i formen utan att ta ut de.

Glasering:
Ta fram en bunke och vispa färskosten tillsammans med florsocker och citronjuicen. Garnera bullarna med glaseringen och ställ det i kylen under ca 15 minuter innan servering.

Lämna ett svar