4 st
Ingredienser:
50 gram jäst
1 msk salt
2 dl naturell yoghurt
½ dl olja
3 dl vatten
13 dl vetemjöl
Gör så här:
Lös upp jästen i lite vatten. Är det färsk jäst skall vattnet ha ca 37 grader. Har du torrjäst så skall temperaturen på vattnet vara ca 40–45 grader.
Häll salt, olja och naturell yoghurt till bunken med jästen och rör om. Har du degmaskin är detta perfekt och kör det i ca 5–10 minuter. Knådar du degen för hand tar det lite längre tid. Tillsätt vatten och vetemjöl pö om pö så att konsistensen på degen ska vara så som man bakar bullar. Den skall vara mjuk men inte lös. Den skall inte heller vara för hård. För hård deg betyder att brödet inte kommer att bli fluffigt och mjukt.
Låt degen jäsa under en duk i ca 35–40 minuter tills den dubblerat sin storlek.
Sätt ugnen på 250 grader.
Forma degen till fyra bollar och sträck de på en plåt med händerna. Använd helst inte en kavel då du bryter degens konsistens och får platt bröd utan glutentrådar.
Pensla brödet med vatten eller med yoghurt. Garnera med frö så som sesamfrö eller valfritt.
Brödet skall gräddas 7–10 minuter mitt i ugnen tills den får gyllenbrun färg.
