Patira – Mastigt och sött bröd

Patira är ett bröd som har lång historia i Afghanistan. Det är ett lyxigt bröd som man ofta ger bort som present till vänner och bekanta vid besök. En anhörig från landsbygden som besökte släkten i storstan brukade alltid ha med sig Patira-bröd som var bakat i gheee/skirat smör och med mycket socker. Fördelen med Patira är att det är hållbart och äts till frukost med varm mjölk. Numera är det vanligt att man äter Patira under fastemånaden då det är mastigt och mättande.

Ingredienser:

500 gram smör
5 dl gammaldags mjölk
4 dl socker
50 gram jäst
3 tsk salt
1 msk kardemumma
13 dl vetemjöl
1 ägg till pensling

Gör så här:

Smält smör och tillsätt mjölk så att mjölken får en temperatur på 37 grader.

Ta fram en stor bunke och smula ner jästen. Häll över socker, salt och kardemumma och häll lite av smör och mjölkblandningen. Tillsätt hälften av vetemjölet (pö om pö) och rör om ordentligt. Fortsätt tillsätta smör – och mjölkblandningen tillsammans med mjölet så att konsistensen påminner om en pajdeg. Den skall vara seg och inte klibba mycket.

Låt detta jäsa under 30–40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Gör små bullar som kavlas ut till runda platta former så som pitabröd.  Använd en gaffel eller en kniv och gör dekorativa hål i brödet innan det penslas med ägg. Sätt det mitt i ugnen och låt de gräddas i ca 7-10 minuter så att de blir gyllenbruna.

1 kommentar

Lägg till din →

Jätte gott bröd/kaka och mycket mättande. Det var inte svårt att göra heller så tack så mycket för receptet!

Lämna ett svar