Patira – Mastigt och sött bröd

Patira Àr ett bröd som har lÄng historia i Afghanistan. Det Àr ett lyxigt bröd som man ofta ger bort som present till vÀnner och bekanta vid besök. En anhörig frÄn landsbygden som besökte slÀkten i storstan brukade alltid ha med sig Patira-bröd som var bakat i gheee/skirat smör och med mycket socker. Fördelen med Patira Àr att det Àr hÄllbart och Àts till frukost med varm mjölk. Numera Àr det vanligt att man Àter Patira under fastemÄnaden dÄ det Àr mastigt och mÀttande.

Ingredienser:

500 gram smör
5 dl gammaldags mjölk
4 dl socker
50 gram jÀst
3 tsk salt
1 msk kardemumma
13 dl vetemjöl
1 Àgg till pensling

Gör sÄ hÀr:

SmÀlt smör och tillsÀtt mjölk sÄ att mjölken fÄr en temperatur pÄ 37 grader.

Ta fram en stor bunke och smula ner jĂ€sten. HĂ€ll över socker, salt och kardemumma och hĂ€ll lite av smör och mjölkblandningen. TillsĂ€tt hĂ€lften av vetemjölet (pö om pö) och rör om ordentligt. FortsĂ€tt tillsĂ€tta smör – och mjölkblandningen tillsammans med mjölet sĂ„ att konsistensen pĂ„minner om en pajdeg. Den skall vara seg och inte klibba mycket.

LĂ„t detta jĂ€sa under 30–40 minuter. SĂ€tt ugnen pĂ„ 200 grader. Gör smĂ„ bullar som kavlas ut till runda platta former sĂ„ som pitabröd.  AnvĂ€nd en gaffel eller en kniv och gör dekorativa hĂ„l i brödet innan det penslas med Ă€gg. SĂ€tt det mitt i ugnen och lĂ„t de grĂ€ddas i ca 7-10 minuter sĂ„ att de blir gyllenbruna.

1 kommentar

LĂ€gg till din →

JÀtte gott bröd/kaka och mycket mÀttande. Det var inte svÄrt att göra heller sÄ tack sÄ mycket för receptet!

LĂ€mna ett svar