Botten:
12â15 digestivekex
75 gram smÀlt smör
Kola:
175 gram smör
2 dl socker
3 dl grÀdde
1/2 dl ljus sirap
Garnering:
200 gram mjölkchoklad
Gör sÄ hÀr:
Mixa digestivekexen i en matberedare sĂ„ det blir finmalet utan större bitar. HĂ€ll detta i en skĂ„l och tillsĂ€tt smĂ€lt smör. Blanda ordentligt och hĂ€ll över detta i en djup avlĂ„ng kakform som har bakplĂ„tspapper i botten. SĂ€tt ugnen 175 grader och placera botten mitt i ugnen under 7â10 minuter sĂ„ att den fĂ„r gyllenbrun fĂ€rg. Det gĂ„r lika bra att stĂ€lla botten i kylen i ca 30 minuter. SjĂ€lv valde jag ugnen för smakens skull.
Börja med kolasÄsen genom att blanda socker, grÀdde och sirap i en kastrull som vÀrms upp tills det kokar. LÄt kolasÄsen koka och rör om hela tiden tills den tjocknar. SÄsen skall koka i ca 10 minuter. StÀll av kastrullen frÄn plattan och tillsÀtt smör under omrörning sÄ att sÄsen fÄr en glansig och tjockare konsistens. HÀll över den varma kolasÄsen över kak-botten. LÄt den svalna i rumstemperatur i ca en timma. Den skall helst inte kylas i kylskÄpet.
SmÀlt mjölkchokladen i mikron eller i vattenbad och hÀll över den pÄ twix-kakan.
