Twix-kaka

Botten:
12–15 digestivekex
75 gram smält smör

Kola:
175 gram smör
2 dl socker
3 dl grädde
1/2 dl ljus sirap

Garnering:
200 gram mjölkchoklad

Gör så här:
Mixa digestivekexen i en matberedare så det blir finmalet utan större bitar. Häll detta i en skål och tillsätt smält smör. Blanda ordentligt och häll över detta i en djup avlång kakform som har bakplåtspapper i botten. Sätt ugnen 175 grader och placera botten mitt i ugnen under 7–10 minuter så att den får gyllenbrun färg. Det går lika bra att ställa botten i kylen i ca 30 minuter. Själv valde jag ugnen för smakens skull.

Börja med kolasåsen genom att blanda socker, grädde och sirap i en kastrull som värms upp tills det kokar. Låt kolasåsen koka och rör om hela tiden tills den tjocknar. Såsen skall koka i ca 10 minuter. Ställ av kastrullen från plattan och tillsätt smör under omrörning så att såsen får en glansig och tjockare konsistens. Häll över den varma kolasåsen över kak-botten. Låt den svalna i rumstemperatur i ca en timma. Den skall helst inte kylas i kylskåpet.

Smält mjölkchokladen i mikron eller i vattenbad och häll över den på twix-kakan.

Lämna ett svar