Kategorier
Afghanskt Recept Vegetariskt

Afghansk Dal

6 personer

Ingredienser:

2 dl röda linser (dal)
1 gul lök
2 st. färska tomater
1 grön chilli
4 dl vatten
2 vitlöksklyftor
1 tsk färsk riven ingefära
1 tsk curry
½ tsk gurkmeja
½ dl torkade plommon (frivilligt)
Salt och peppar

Gör så här:

Hacka och lök och vitlök och fräs detta tillsammans med ingefära, gurkmeja, curry, salt och peppar. Hacka tomater och chili och tillsätt detta till grytan. Skölj linserna i ljummet vatten och tillsätt detta till grytan. Tillsätt vatten och torkade plommon. Sänk värmen och låt det puttra i ca 7–10 minuter under omrörning.

Jag valde att tillsätta torkade plommon då det ger lite syrligt smak och detta är vanligt i Afghanistan och skiljer sig från dal från andra länder så som Pakistan och Indien.

Dal äts med färskt nanbröd eller pastaj (tunnbröd).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *