Afghansk Dal

6 personer

Ingredienser:

2 dl röda linser (dal)
1 gul lök
2 st. fÀrska tomater
1 grön chilli
4 dl vatten
2 vitlöksklyftor
1 tsk fÀrsk riven ingefÀra
1 tsk curry
œ tsk gurkmeja
œ dl torkade plommon (frivilligt)
Salt och peppar

Gör sÄ hÀr:

Hacka och lök och vitlök och frĂ€s detta tillsammans med ingefĂ€ra, gurkmeja, curry, salt och peppar. Hacka tomater och chili och tillsĂ€tt detta till grytan. Skölj linserna i ljummet vatten och tillsĂ€tt detta till grytan. TillsĂ€tt vatten och torkade plommon. SĂ€nk vĂ€rmen och lĂ„t det puttra i ca 7–10 minuter under omrörning.

Jag valde att tillsÀtta torkade plommon dÄ det ger lite syrligt smak och detta Àr vanligt i Afghanistan och skiljer sig frÄn dal frÄn andra lÀnder sÄ som Pakistan och Indien.

Dal Àts med fÀrskt nanbröd eller pastaj (tunnbröd).

LĂ€mna ett svar