Okragryta

4 personer

Ingredienser:

400 gram okra
1 liten gul lök
2 färska tomater
1 liten grön chilli (valfri)
25 gram smör
1 tsk salt

Gör så här:

Jag hade färsk okra som behövde tvättas och tärnas till mindre bitar och lät de rinna av i ett durkslag. Har man inte tillgång till färsk okra finns det oftast att köpa fryst i de flesta affärer. Fryst okra skall tinas upp i varmt vatten och låta rinna igenom i ett durkslag.

Hacka gul lök och låt stekas i smör. Jag väljer att steka i smör för att okra brukar bli mjukare och saftigare i konsistensen. Det går lika bra att steka i olja och då räcker det med en matsked.

Hacka tomaterna till mindre bitar och häll i grytan med löken. Häll även i en liten chilli. Häll i en tsk salt till grytan och låt fräsa till tomaterna blir mjuka. Häll i okran och sänk temperaturen till medellåg temperatur. Eftersom vi inte tillsätter vatten är det bra att lägga på locket och låta den tillagas i tomatsåsen. Efter ca 5-7 minuter är okran färdig.

Okragrytan kan serveras med både bröd men går lika bra att äta ihop med ris. Detta är en enkel vegetarisk rätt som är god och snabb att tillaga.

Lämna ett svar