Ingredienser:
500 gram köttfÀrs
2 dl grötris
1 gul lök
1 msk tomatpuré
2 tsk paprikapulver
1 tsk svartpeppar
1 tsk salt
2 msk olja
2 vitlöksklyftor
1 knippe fÀrsk koriander eller persilja
1 knippe mynta
1 msk granatÀpplesÄs
Inlagda vindruvsblad
Gör sÄ hÀr:
Hacka lök, vitlök och stek de i olja i en stekpanna. HÀll i köttfÀrsen och stek den tillsammans med löken. LÄt köttet stekas ordentligt och tillsÀtt dÀrefter tomatpurén samt alla kryddor inklusive koriander och mynta. TillsÀtt Àven granatÀpplesÄsen och rör om ordentligt sÄ att alla kryddor blandas ihop med köttet.
TvÀtta grötriset och hÀll det i stekpannan med köttet. Rör om och sÀnk temperaturen pÄ plattan.
Ta fram vindruvsblad och veckla ut dessa. HÀll en matsked pÄ varje blad och rulla dessa till en rulle sÄ att köttmixen inte rinner ur. Placera dolmarna i en kastrull och lÀgg gÀrna ett par vindruvsblad bÄde i botten och pÄ toppen av dolmarna. Syftet Àr att dolmarna inte skall fastna i botten pÄ kastrullen.
SÄs:
1 msk olja
1 msk tomatpuré
œ tsk citronsyra
1 msk granatÀpplesÄs
œ liter vatten
VĂ€rm oljan i en liten kastrull och hĂ€ll dĂ€refter i tomatpurĂ©n tillsammans med citronsyra och granatĂ€pplesĂ„sen. TillsĂ€tt œ liter vatten och lĂ„t detta koka i ett par minuter.
HÀll över sÄsen till dolmarna och placera dessa pÄ en platta och lÄt de tillagas pÄ lÄg vÀrme i ca 15-20 minuter. Placera gÀrna en tallrik ovanpÄ dolmarna sÄ att de trycks ner i kastrullen för att dolmarna inte skall öppna sig.
Gör man mÄnga dolmar gÄr det bra att frysa in dessa. Dolmar kan göras pÄ olika sÀtt och detta Àr hur jag gör de.