Blåbärscheesecake

6 små pajer

Pajdeg:
5 dl vetemjöl
175 gram kall smör
1 äggula
4–5 msk kallt vatten

Häll ner mjölet i en stor skål och tillsätt smöret. Smula med fingertopparna ner smöret i mjölet tills det är finfördelat och smuligt. Tillsätt blandningen av äggula och 3 msk av vattnet. Skär med en kniv så att det bildas en deg och tillsätt resten av vattnet om det behövs. Tippa över den på en lätt mjölad yta och kläm ihop tills det bildas en mjuk deg. Täck med plastfolie och ställ den i kylen. Kyl i minst 30 minuter.

Fyllningen:
150 gram färska blåbär
250 gram Philadelphiaost
1 ¼ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
3 msk grädde
3 msk strimlad mandel

Sätt ugnen på 200 grader. Olja 6 flanformar med 10 cm i diameter. Dela degen i 6 bitar och kavla ut dem mellan bakplåtspapper så att de täcker botten och sidorna på formarna. Kyl de i 15 minuter eller tills de är ljusbruna. Ta ut dem ur ugnen och sänk värmen till 175 grader. Lägg blåbären i botten på formarna. Vispa ost och socker ljust och fluffigt. Tillsätt vaniljsocker och ägg, blanda väl och vänd ner grädden. Häll smeten över blåbären och strö mandel över. Grädda 20 minuter eller tills fyllningen har stelnat. Pudra florsocker över om ni önskar.

Lämna ett svar