Afghansk Jelabi

Ingredienser:

Sockerlag:
4 dl socker
4 dl vatten
œ msk citronvatten

Spritsning:
25 gram torrjÀst (hÀlften av paketets innehÄll)
1 tsk bakpulver
1 msk majsmjöl
3 dl vetemjöl
2 dl vatten
Olja till fritiering
1 tsk kardemumma

Gör sÄ hÀr:

Börja med sockerlaget sÄ det hinner svalna innan vi pÄbörjar spritsning och fritering.

HÀll alla ingredienserna för sockerlaget i en kastrull i ca 10 minuter. StÀll av kastrullen och lÄt det svalna.

Smeten till spritsningen görs genom att blada torrjÀst med bakpulver, majsmjöl och vispa detta med hjÀlp av en handvisp tillsammans med hÀlften av vattnet. HÀll i pö om pö vetemjöl sÄ att smeten pÄminner om en kaksmet. Smeten skall vara sÄ smidig och len att den kan hÀlls i en tömd och rentvÀttad ketchupflaska och kunna rinna ut frÄn flaskans lock.

HĂ€ll smeten i en ketchupflaska och skruva pĂ„ korken. LĂ„t den stĂ„ och jĂ€sa i ca 10–15 minuter i ketchupflaskan. Smeten kommer jĂ€sa i flaskan dĂ€r du ser att nivĂ„n ökar i flaskan.

HĂ€ll upp olja i en djup kastrull och vĂ€rm sĂ„ att du kan fritera i denna.  NĂ€r olja Ă€r tillrĂ€cklig varm hĂ€ller du ut innehĂ„llet ur ketchupflaskan i frityroljan och skapar runda cirklar i den. LĂ„t detta friteras i ca 1 minut pĂ„ varje sida. Doppa den fĂ€rdigfriterade jilabi i sockerlaget sĂ„ att den suger Ă„t sig sockret. Placera sedan pĂ„ ett fat och strö över kardemumma över jelabi.

Rekommenderade artiklar

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *