Afghansk Jelabi

Ingredienser:

Sockerlag:
4 dl socker
4 dl vatten
½ msk citronvatten

Spritsning:
25 gram torrjäst (hälften av paketets innehåll)
1 tsk bakpulver
1 msk majsmjöl
3 dl vetemjöl
2 dl vatten
Olja till fritiering
1 tsk kardemumma

Gör så här:

Börja med sockerlaget så det hinner svalna innan vi påbörjar spritsning och fritering.

Häll alla ingredienserna för sockerlaget i en kastrull i ca 10 minuter. Ställ av kastrullen och låt det svalna.

Smeten till spritsningen görs genom att blada torrjäst med bakpulver, majsmjöl och vispa detta med hjälp av en handvisp tillsammans med hälften av vattnet. Häll i pö om pö vetemjöl så att smeten påminner om en kaksmet. Smeten skall vara så smidig och len att den kan hälls i en tömd och rentvättad ketchupflaska och kunna rinna ut från flaskans lock.

Häll smeten i en ketchupflaska och skruva på korken. Låt den stå och jäsa i ca 10–15 minuter i ketchupflaskan. Smeten kommer jäsa i flaskan där du ser att nivån ökar i flaskan.

Häll upp olja i en djup kastrull och värm så att du kan fritera i denna.  När olja är tillräcklig varm häller du ut innehållet ur ketchupflaskan i frityroljan och skapar runda cirklar i den. Låt detta friteras i ca 1 minut på varje sida. Doppa den färdigfriterade jilabi i sockerlaget så att den suger åt sig sockret. Placera sedan på ett fat och strö över kardemumma över jelabi.

Lämna ett svar