Ingredienser:
Sockerlag:
4 dl socker
4 dl vatten
œ msk citronvatten
Spritsning:
25 gram torrjÀst (hÀlften av paketets innehÄll)
1 tsk bakpulver
1 msk majsmjöl
3 dl vetemjöl
2 dl vatten
Olja till fritiering
1 tsk kardemumma
Gör sÄ hÀr:
Börja med sockerlaget sÄ det hinner svalna innan vi pÄbörjar spritsning och fritering.
HÀll alla ingredienserna för sockerlaget i en kastrull i ca 10 minuter. StÀll av kastrullen och lÄt det svalna.
Smeten till spritsningen görs genom att blada torrjÀst med bakpulver, majsmjöl och vispa detta med hjÀlp av en handvisp tillsammans med hÀlften av vattnet. HÀll i pö om pö vetemjöl sÄ att smeten pÄminner om en kaksmet. Smeten skall vara sÄ smidig och len att den kan hÀlls i en tömd och rentvÀttad ketchupflaska och kunna rinna ut frÄn flaskans lock.
HĂ€ll smeten i en ketchupflaska och skruva pĂ„ korken. LĂ„t den stĂ„ och jĂ€sa i ca 10â15 minuter i ketchupflaskan. Smeten kommer jĂ€sa i flaskan dĂ€r du ser att nivĂ„n ökar i flaskan.
HÀll upp olja i en djup kastrull och vÀrm sÄ att du kan fritera i denna. NÀr olja Àr tillrÀcklig varm hÀller du ut innehÄllet ur ketchupflaskan i frityroljan och skapar runda cirklar i den. LÄt detta friteras i ca 1 minut pÄ varje sida. Doppa den fÀrdigfriterade jilabi i sockerlaget sÄ att den suger Ät sig sockret. Placera sedan pÄ ett fat och strö över kardemumma över jelabi.
