6 personer
Ingredienser:
En hel kyckling
1 gul lök
1 liter vatten
2 st. tomater
1 grön chili (gÀrna stark)
10 dl basmatiris
2 morötter
1 dl russin
3 st. lagerblad
1 msk malen spiskummin
5â6 st. nejlikor
5-6 hela kardemummakÀrnor
1 st. kanelstÄng
2 msk olja
Salt och peppar
Gör sÄ hÀr:
HÀll upp 10 dl basmatiris i en skÄl och blötlÀgg detta medan vi förbereder kycklingen. Skölj ur rister flera sÄ vattnet den ligger i Àr klart. Skölj kycklingen och skÀr till i mindre bitar. Hacka löken och frÀs i olja. HÀll i kycklingen och stek den sÄ att den fÄr stekt fÀrg. HÀll i tomater, chili och alla torra kryddor. TillsÀtt hÀlften av vattnet till kycklingen och rör om. Vid behov tillsÀtter du mer sÄ att kycklingen inte brÀnner vid i botten pÄ kastrullen.
NĂ€r kycklingen Ă€r klar hĂ€ller du i kvarvarande vatten till grytan. HĂ€ll i strimlade morötter och russin till grytan. HĂ€ll av vattnet frĂ„n riset och hĂ€ll dĂ€refter över riset till kastrullen med kycklingen. Rör om sĂ„ att det blandas. Se till att vattennivĂ„n i kastrullen tĂ€cker riset. LĂ€gg locket pĂ„ och lĂ„t koka pĂ„ medeltemperatur i ca 10 minuter. SĂ€nk vĂ€rmen lĂ€gre temperatur och lĂ€gg en ren duk över locket pĂ„ kastrullen och lĂ„t det stĂ„ pĂ„ spisen i ytterligare 5â7 minuter.
Rör om i biryanigrytan innan serveringen sÄ att alla ingredienser blandas ordentligt.
Vill man göra det Ànnu lÀttare för sig sÄ sÀljs fÀrdigblandade biryanikryddor i orientaliska affÀrer.
