Kycklingbiryani

6 personer

Ingredienser:
En hel kyckling
1 gul lök
1 liter vatten
2 st. tomater
1 grön chili (gÀrna stark)
10 dl basmatiris
2 morötter
1 dl russin
3 st. lagerblad
1 msk malen spiskummin
5–6 st. nejlikor
5-6 hela kardemummakÀrnor
1 st. kanelstÄng
2 msk olja
Salt och peppar

Gör sÄ hÀr:

HĂ€ll upp 10 dl basmatiris i en skĂ„l och blötlĂ€gg detta medan vi förbereder kycklingen. Skölj ur rister flera sĂ„ vattnet den ligger i Ă€r klart.  Skölj kycklingen och skĂ€r till i mindre bitar. Hacka löken och frĂ€s i olja. HĂ€ll i kycklingen och stek den sĂ„ att den fĂ„r stekt fĂ€rg. HĂ€ll i tomater, chili och alla torra kryddor. TillsĂ€tt hĂ€lften av vattnet till kycklingen och rör om. Vid behov tillsĂ€tter du mer sĂ„ att kycklingen inte brĂ€nner vid i botten pĂ„ kastrullen.

NĂ€r kycklingen Ă€r klar hĂ€ller du i kvarvarande vatten till grytan. HĂ€ll i strimlade morötter och russin till grytan. HĂ€ll av vattnet frĂ„n riset och hĂ€ll dĂ€refter över riset till kastrullen med kycklingen. Rör om sĂ„ att det blandas. Se till att vattennivĂ„n i kastrullen tĂ€cker riset. LĂ€gg locket pĂ„ och lĂ„t koka pĂ„ medeltemperatur i ca 10 minuter. SĂ€nk vĂ€rmen lĂ€gre temperatur och lĂ€gg en ren duk över locket pĂ„ kastrullen och lĂ„t det stĂ„ pĂ„ spisen i ytterligare 5–7 minuter.

Rör om i biryanigrytan innan serveringen sÄ att alla ingredienser blandas ordentligt.

Vill man göra det Ànnu lÀttare för sig sÄ sÀljs fÀrdigblandade biryanikryddor i orientaliska affÀrer.

LĂ€mna ett svar