Kycklingbiryani

6 personer

Ingredienser:
En hel kyckling
1 gul lök
1 liter vatten
2 st. tomater
1 grön chili (gärna stark)
10 dl basmatiris
2 morötter
1 dl russin
3 st. lagerblad
1 msk malen spiskummin
5–6 st. nejlikor
5-6 hela kardemummakärnor
1 st. kanelstång
2 msk olja
Salt och peppar

Gör så här:

Häll upp 10 dl basmatiris i en skål och blötlägg detta medan vi förbereder kycklingen. Skölj ur rister flera så vattnet den ligger i är klart.  Skölj kycklingen och skär till i mindre bitar. Hacka löken och fräs i olja. Häll i kycklingen och stek den så att den får stekt färg. Häll i tomater, chili och alla torra kryddor. Tillsätt hälften av vattnet till kycklingen och rör om. Vid behov tillsätter du mer så att kycklingen inte bränner vid i botten på kastrullen.

När kycklingen är klar häller du i kvarvarande vatten till grytan. Häll i strimlade morötter och russin till grytan. Häll av vattnet från riset och häll därefter över riset till kastrullen med kycklingen. Rör om så att det blandas. Se till att vattennivån i kastrullen täcker riset. Lägg locket på och låt koka på medeltemperatur i ca 10 minuter. Sänk värmen lägre temperatur och lägg en ren duk över locket på kastrullen och låt det stå på spisen i ytterligare 5–7 minuter.

Rör om i biryanigrytan innan serveringen så att alla ingredienser blandas ordentligt.

Vill man göra det ännu lättare för sig så säljs färdigblandade biryanikryddor i orientaliska affärer.

Lämna ett svar