Vaniljbullar

15 – 20 st
Ingredienser till degen:
½ paket torr jästa
2 ½ dl mjölk ( gärna fet mjölk)
6 dl vetemjöl
3 msk socker
2 msk vaniljsocker
1 ägg
2 msk olja
1 krm salt

Fritering:
Olja

Vaniljkräm:
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl strösocker
4 äggulor

Gör så här:

Degen: Värm upp mjölken till 37 grader och häll i den torra jästen. Rör om ordentligt så att jästen löses upp i mjölken. Häll i hälften av mjölet samt resterande torra ingredienser till mjölken och blanda ordentligt. Degen skall röras om så att den blir klumpfri. Knäck i ägget och häll i oljan till degen. Har du tillgång till bakmaskin är det ett ypperligt tillfälle att använda den till att knåda degen. Annars får du använda muskelkraft. Tillsätt resterande av mjölet pö om pö så att degens konsistens inte blir för torr.  Täck den färdigknådade degen med en kökshandduk och låt den jäsa i ca 30 minuter.

Mjöla bakytan och så att degen inte fastnar med du kavlar den så att den blir ca 1 cm tjock. Använd en kopp eller tekannas lock för att stansa ut runda knyten.

Fritering: Värm olja i en kastrull och häll i degknyten i oljan så att den friteras i ca 2–3 minuter på varje sida. Lägg de gyllenbruna ”bollarna” på ett fat med hushållspapper så att överflödig olja sugs upp.

Vaniljkräm: Häll mjölk och grädde i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ner kärnorna i gräddmjölken. Lägg även i vaniljstången i kastrullen och låt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstången och låt blandningen svalna.

Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa ordentligt. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölken och ställ den på plattan igen och låt sjuda på svag värme utan att det börjar koka. Vispa hela tiden så att blandningen tjocknar. Börjar den koka kommer det att skära sig.

Gör små hål i sidan på bullen och använd en sprits och spritsa vaniljkrämen i bullens innanmäte. Häll upp socker i en skål och doppa den i sockret om man önskar sockrade bullar.

Lämna ett svar