Vaniljbullar

15 – 20 st
Ingredienser till degen:
Âœ paket torr jĂ€sta
2 Âœ dl mjölk ( gĂ€rna fet mjölk)
6 dl vetemjöl
3 msk socker
2 msk vaniljsocker
1 Àgg
2 msk olja
1 krm salt

Fritering:
Olja

VaniljkrÀm:
1 vaniljstÄng
2 dl vispgrÀdde
2 dl mjölk
1 dl strösocker
4 Àggulor

Gör sÄ hÀr:

Degen: VĂ€rm upp mjölken till 37 grader och hĂ€ll i den torra jĂ€sten. Rör om ordentligt sĂ„ att jĂ€sten löses upp i mjölken. HĂ€ll i hĂ€lften av mjölet samt resterande torra ingredienser till mjölken och blanda ordentligt. Degen skall röras om sĂ„ att den blir klumpfri. KnĂ€ck i Ă€gget och hĂ€ll i oljan till degen. Har du tillgĂ„ng till bakmaskin Ă€r det ett ypperligt tillfĂ€lle att anvĂ€nda den till att knĂ„da degen. Annars fĂ„r du anvĂ€nda muskelkraft. TillsĂ€tt resterande av mjölet pö om pö sĂ„ att degens konsistens inte blir för torr.  TĂ€ck den fĂ€rdigknĂ„dade degen med en kökshandduk och lĂ„t den jĂ€sa i ca 30 minuter.

Mjöla bakytan och sÄ att degen inte fastnar med du kavlar den sÄ att den blir ca 1 cm tjock. AnvÀnd en kopp eller tekannas lock för att stansa ut runda knyten.

Fritering: VĂ€rm olja i en kastrull och hĂ€ll i degknyten i oljan sĂ„ att den friteras i ca 2–3 minuter pĂ„ varje sida. LĂ€gg de gyllenbruna ”bollarna” pĂ„ ett fat med hushĂ„llspapper sĂ„ att överflödig olja sugs upp.

VaniljkrÀm: HÀll mjölk och grÀdde i en kastrull. Snitta vaniljstÄngen och skrapa ner kÀrnorna i grÀddmjölken. LÀgg Àven i vaniljstÄngen i kastrullen och lÄt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstÄngen och lÄt blandningen svalna.

Vispa Àggulor och socker pösigt. TillsÀtt lite av grÀddmjölken och vispa ordentligt. HÀll Àggblandningen i kastrullen med grÀddmjölken och stÀll den pÄ plattan igen och lÄt sjuda pÄ svag vÀrme utan att det börjar koka. Vispa hela tiden sÄ att blandningen tjocknar. Börjar den koka kommer det att skÀra sig.

Gör smÄ hÄl i sidan pÄ bullen och anvÀnd en sprits och spritsa vaniljkrÀmen i bullens innanmÀte. HÀll upp socker i en skÄl och doppa den i sockret om man önskar sockrade bullar.

LĂ€mna ett svar