15 – 20 st
Ingredienser till degen:
Âœ paket torr jĂ€sta
2 Âœ dl mjölk ( gĂ€rna fet mjölk)
6 dl vetemjöl
3 msk socker
2 msk vaniljsocker
1 Àgg
2 msk olja
1 krm salt
Fritering:
Olja
VaniljkrÀm:
1 vaniljstÄng
2 dl vispgrÀdde
2 dl mjölk
1 dl strösocker
4 Àggulor
Gör sÄ hÀr:
Degen: VÀrm upp mjölken till 37 grader och hÀll i den torra jÀsten. Rör om ordentligt sÄ att jÀsten löses upp i mjölken. HÀll i hÀlften av mjölet samt resterande torra ingredienser till mjölken och blanda ordentligt. Degen skall röras om sÄ att den blir klumpfri. KnÀck i Àgget och hÀll i oljan till degen. Har du tillgÄng till bakmaskin Àr det ett ypperligt tillfÀlle att anvÀnda den till att knÄda degen. Annars fÄr du anvÀnda muskelkraft. TillsÀtt resterande av mjölet pö om pö sÄ att degens konsistens inte blir för torr. TÀck den fÀrdigknÄdade degen med en kökshandduk och lÄt den jÀsa i ca 30 minuter.
Mjöla bakytan och sÄ att degen inte fastnar med du kavlar den sÄ att den blir ca 1 cm tjock. AnvÀnd en kopp eller tekannas lock för att stansa ut runda knyten.
Fritering: VĂ€rm olja i en kastrull och hĂ€ll i degknyten i oljan sĂ„ att den friteras i ca 2â3 minuter pĂ„ varje sida. LĂ€gg de gyllenbruna âbollarnaâ pĂ„ ett fat med hushĂ„llspapper sĂ„ att överflödig olja sugs upp.
VaniljkrÀm: HÀll mjölk och grÀdde i en kastrull. Snitta vaniljstÄngen och skrapa ner kÀrnorna i grÀddmjölken. LÀgg Àven i vaniljstÄngen i kastrullen och lÄt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstÄngen och lÄt blandningen svalna.
Vispa Àggulor och socker pösigt. TillsÀtt lite av grÀddmjölken och vispa ordentligt. HÀll Àggblandningen i kastrullen med grÀddmjölken och stÀll den pÄ plattan igen och lÄt sjuda pÄ svag vÀrme utan att det börjar koka. Vispa hela tiden sÄ att blandningen tjocknar. Börjar den koka kommer det att skÀra sig.
Gör smÄ hÄl i sidan pÄ bullen och anvÀnd en sprits och spritsa vaniljkrÀmen i bullens innanmÀte. HÀll upp socker i en skÄl och doppa den i sockret om man önskar sockrade bullar.