Afghansk Parata

Afghansk parata Àr vanligt förekommande frukost pÄ landsbygden dÀr mÀnnen jobbar ute pÄ fÀlt och behöver nÄgot mastigt och mÀttande innan jobbet. DÀr steker man paratan i olja frÄn kÀrnad komjölk. Detta serveras ofta med grönt te eller chai-latte.

6 personer

Ingredienser:
6 dl vetemjöl
25 gram jÀst
1 tsk salt
4 dl vatten
Olja till stekning
Strösocker
Honung

Gör sÄ hÀr:

Smula ner jÀsten i en bunke och tillsÀtt vatten, salt och vetemjöl. Kör detta genom att antingen knÄda det sjÀlv eller i en degmaskin. NÀr degen fÄr en konsistens som pÄminner om en pizza-deg sÄ Àr den klar. LÄt degen jÀsta och vila under 5 minuter under en duk.

Efter fem minuter formar du degen till smÄ bollar som du sedan kavlar ut till runda kakor. HÀll olja i en stekpanna och stek kakorna i stekolja sÄ de fÄr en gyllenbrun yta. Stek pÄ bÄda sidorna.

Serveras med strösocker över eller lite honung pÄ. SjÀlv hade jag till honung frÄn min svÀrfars biodling frÄn Afghanistan. Smakade fantastiskt gott med chai-latte.

LĂ€mna ett svar