Kategorier
Afghanskt Bröd Recept

Afghansk Parata

Afghansk parata är vanligt förekommande frukost på landsbygden där männen jobbar ute på fält och behöver något mastigt och mättande innan jobbet. Där steker man paratan i olja från kärnad komjölk. Detta serveras ofta med grönt te eller chai-latte.

6 personer

Ingredienser:
6 dl vetemjöl
25 gram jäst
1 tsk salt
4 dl vatten
Olja till stekning
Strösocker
Honung

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vatten, salt och vetemjöl. Kör detta genom att antingen knåda det själv eller i en degmaskin. När degen får en konsistens som påminner om en pizza-deg så är den klar. Låt degen jästa och vila under 5 minuter under en duk.

Efter fem minuter formar du degen till små bollar som du sedan kavlar ut till runda kakor. Häll olja i en stekpanna och stek kakorna i stekolja så de får en gyllenbrun yta. Stek på båda sidorna.

Serveras med strösocker över eller lite honung på. Själv hade jag till honung från min svärfars biodling från Afghanistan. Smakade fantastiskt gott med chai-latte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *