Ash/Soppa

Nu när stormen Ciara nått Göteborg och det både blåser och regnar tänkte jag passa på att bjuda på en afghansk Ash.

Ash är en typ av soppa som tillagas mest under vinterhalvåret i Afghanistan. Det är en soppa som är het i smaken för att hålla sig varm och lindrar förkylning.

6 personer

Ingredienser:
1 dl bruna bönor
1 dl kikärtor
1 gul lök
1 potatis
1 majrova
1 morot
2 st tomater
1 msk färsk malen ingefära
1 tsk gurkmeja
1 tsk svartpeppar
Salt
1 knippe färsk bladspenat
1 msk malen torkad koriander
4 klyftor vitlök
2-3 chili (helst röd)
1 liter naturell Yoghurt
500 gram tagliatelle
2 msk olja

Gör så här:

Jag kör torra bönor och kikärtor som jag kokar upp i tryckkokare i ca 10 minuter. Vill ni att det skall gå snabbare går det lika bra att använda bönor och kikärtor på konserv.

Hacka alla grönsaker (potatis, majrova, morot, spenat och chili) och lägg detta i en separat skål. Hacka löken och fräs i olja. Häll i hackade tomater till grytan och låt det fräsa en liten stund. Tillsätt alla hackade grönsaker och rör om. Tillsätt en liter vatten till grytan.  Tillsätt kikärtor och bönor till grytan och låt det sjuda tills ingredienserna så som morot, majrova m.m. blir mjuka i konsistensen.

Tillsätt tagliatelle till grytan så att pastan tillagas i den vätska som finns i grytan. Känner man vattnet är för lite kan man tillsätta ytterligare vatten.

Ta en skål och pressa vitlöksklyftorna och blanda med naturell Yoghurt. Tillsätt ungefär en dl vatten till Yoghurten och rör om. Har du torkad mynta kan detta tillsättas till Yoghurten.

När rätten är färdig tillsätter du Yoghurtsåsen över den och se till att det inte kokar utan bara värmer upp Yoghurten. Börjar Yoghurten koka i grytan skär den sig till klumpar.

Serveras som soppa och skall ätas varm. Vill man inte hälla i Yoghurten går det också bra.

Lämna ett svar