Afghansk simian pilau med lammlägg

6 personer

Ingredienser:
Lammlägg (jag valde tre stycken då mina var stora)
1 st gullök
50 gram smör
1 tsk salt
1 tsk peppar
1 tsk gurkmeja

2 dl rostade nudlar (detta heter simian i Afghanistan)
5 dl basmatiris
1 msk salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Jag själv har långkokat lammläggen i en gjutjärnsgryta men det går lika bra att använda en tryckkokare. Använder man tryckkokare behöver man hälla i halv liter vatten. Detta behövs inte när man använder gjutjärnsgrytan.

Hacka lök och fräs detta i smör så att det får gyllenbrunt färg. Häll i salt, peppar, gurkmeja och lammlägg i grytan och rör om ordentligt innan den åker in i ugnen. Grytan skall vara i ugnen under en timme. I tryckkokaren räcker det med ca 15 minuter efter att den fått igång trycket.

Ris med simian:

Koka upp 1 liter vatten och häll i riset tillsammans med 1 msk salt. Låt detta koka så att riskornen blir lite mjuka. Det underlättar om du fångar upp lite ris och klämmer mellan fingrarna.  När riset börjar mjukna hälls detta i ett durkslag så att vattnet rinner av.

Häll tillbaka riset i samma gryta och tillsätt ungefär 1 msk smör så att riset inte blir så klibbigt. Täck locket med en ren kökshandduk innan locket sätts åter på grytan. Sänk temperaturen till nivå 1 eller 2 på spisen och låt riset vila i ca 7–10 minuter.

Ta en liten kastrull och koka upp vatten och häll i rostade nudlar i ungefär 3 minuter. Häll också detta i ett durkslag. Lägg tillbaka i kastrullen och detta använder du sedan som garnering eller blanda med riset innan det serveras. Jag valde att bara hälla det på toppen av riset.

Har ni särskilda önskemål eller tips på vad jag skall laga så ser jag till att utmana mig själv och testar att laga det ni önskar.

Lämna ett svar