Afghansk Halwa på mannagryn

Vad är Halwa kanske ni undrar? Jo det är en söt gröt gjord på mannagryn men kan också göras på vanligt vetemjöl, majsmjöl eller på dadlar. Själv gör jag oftast på mannagryn. I Afghanistan äts detta oftast till frukost eller som efterrätt med chailatte.

6 personer

Ingredienser:
3 dl mannagryn
2 dl socker
½ dl mandlar
½ dl russin
½ dl valnötter
1 tsk mald kardemumma
100 gram smör
½ liter kokt vatten

Gör så här:

Häll 50 gram smör i en kastrull och häll mannagryn. Rör om hela tiden så att mannagrynet inte bränns vid utan får en gyllenbrun färg. När den fått den bruna bruna färgen som man önskar häller du därefter i sockret. Rör hela tiden om och när sockret blandats väl med mannagrynet häller du i kokt vatten. Rör om hela tiden och sänk temperaturen så att det blir till en smet. Låt detta sjuda under låg temperatur och häll därefter i mandlar, valnötter och russin. Häll även i kardemumman och rör om så att det blandas väl. Stoppa in resterande smör i smeten och strö över lite kardemumma på toppen. Låt detta stå på plattan på låg temperatur med locket på och efter ca 5 minuter är rätten klar.

Lämna ett svar