Afghansk köttbullegryta

6 personer

Ingredienser

500 g köttfärs
2 st gula lök
3 potatisar (frivilligt)
2 st vitlöksklyftor
1 tsk malen torkad koriander
1 tsk salt
1 tsk peppar
1 tsk paprikapulver
1 knippe färsk koriander
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
2 msk matolja
Ungefär 1 liter vatten

Gör så här:

Köttbullar:

Mixa 1 ½ lök i matberedare. Lägg i och mixa färsk koriander och vitlök med löken. Mixa inte för mycket då detta skall blandas med köttfärsen. Vi vill inte ha för mycket vätska i köttfärsen från löken. Blanda de mixade ingredienserna i en skål tillsammans med köttfärsen. Häll i de torra ingredienserna så som salt, peppar, paprikapulver och torkad koriander. Blanda ordentligt med hjälp av händerna.

Forma lagom stora köttbullar och lägg de åt sidan på en tallrik.  

Såsen:

Skala och hacka en halv gul lök. Fräs denna i lite matolja tills den får gyllenbrun färg. Häll i krossade tomater och tomatpuré. Låt detta stå på låg värme och rör om då och då.

Häll i 1 liter vatten och låt koka. Köttbullarna skall täckas av vatten. Häll i mer vatten vid behov. Märker man att det är för mycket vatten i grytan låter man det dunsta bort vid högre temperatur.

Häll köttbullarna i såsen och låt det koka under fem minuter utan lock. Efter fem minuter lägger du locket på och låter detta koka på lägre temperatur under ca 20–25 minuter.

Vill du så kan du även tärna potatis och hälla detta tillsammans med köttbullarna. Jag gör detta då barnen tycker om potatisen som mosas med köttbullen.

Detta serveras med ris eller hembakat bröd.

Lämna ett svar