Hembakad Hönökaka

50 g smör eller margarin
1 l mjölk
50 g jäst
¾ dl sirap
1 msk salt
7 ½ dl rågsikt (ca 400 g)
17 ½ dl vetemjöl (ca 1 kg)
1 tsk hjortronsalt

Arbetstid: Ca 30 min
Jästid: 30 min + 20–30 min
Gräddningstid: Ca 5 min.
Kruskavel

Gör så här:
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervärme (ca 37°).

Smula jästen i en bunke och tillsätt degspad, sirap, salt och mjöl. Spara lite vetemjöl till utbakningen.

Arbeta degen tills den släpper bunken och låt degen jäsa till dubbel volym.

Sätt ugnen på 300°.

Tillsätt hjortronsalt genom att ström det över degen. Arbeta igenom degen på bakbordet.

Dela degen i 8 delar som rullas till bullar. Låt dem jäsa 20-30 minuter över täckta med duk.

Kavla ut bullarna, helst med kruskavel, till ½ cm tjocka kakor. Nagga dem och lägg på varma plåtar och grädda omedelbart ca 5 minuter eller tills de fått färg. Låt kakorna svalna mellan bakdukar.

Tips: Kan frysas och hållbarheten är ca 10 månader.

Lämna ett svar