Hembakad Hönökaka

50 g smör eller margarin
1 l mjölk
50 g jÀst
Ÿ dl sirap
1 msk salt
7 œ dl rĂ„gsikt (ca 400 g)
17 œ dl vetemjöl (ca 1 kg)
1 tsk hjortronsalt

Arbetstid: Ca 30 min
JĂ€stid: 30 min + 20–30 min
GrÀddningstid: Ca 5 min.
Kruskavel

Gör sÄ hÀr:
SmÀlt smöret och tillsÀtt mjölken. VÀrm till fingervÀrme (ca 37°).

Smula jÀsten i en bunke och tillsÀtt degspad, sirap, salt och mjöl. Spara lite vetemjöl till utbakningen.

Arbeta degen tills den slÀpper bunken och lÄt degen jÀsa till dubbel volym.

SÀtt ugnen pÄ 300°.

TillsÀtt hjortronsalt genom att ström det över degen. Arbeta igenom degen pÄ bakbordet.

Dela degen i 8 delar som rullas till bullar. LÄt dem jÀsa 20-30 minuter över tÀckta med duk.

Kavla ut bullarna, helst med kruskavel, till œ cm tjocka kakor. Nagga dem och lĂ€gg pĂ„ varma plĂ„tar och grĂ€dda omedelbart ca 5 minuter eller tills de fĂ„tt fĂ€rg. LĂ„t kakorna svalna mellan bakdukar.

Tips: Kan frysas och hÄllbarheten Àr ca 10 mÄnader.

LĂ€mna ett svar