Ingredienser:
600 gram kycklingfilé, 3–4 filéer
4 msk rapsolja
400 gram kikärtor
1 krm svartpeppar
1 bit färsk ingefära, ca 65 gram
1 st röd spansk chili eller valfri röd färsk chili
2 tsk mald koriander
2 tsk mald spiskummin
1 dl jordnötter
1 knippe mynta
1 tsk paprikapulver
1 tsk mald kardemumma
1 tsk gurkmeja
1 tsk garam masala
25 gram smör
3 dl vatten
3 dl basmatiris
0,5 gram saffran
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Vi börjar med currypastan Tikka Masala:
Skala och hacka ingefäran i grova bitar. Häll över den till en ugnssäker form med höga kantar då vi skall tillaga riset i formen också.
Skölj chili, skär bort fästet och strimla den samt tillsätt den också till formen.
Tillsätt koriander, spiskummin, paprika, gurkmeja, garam masala, kardemumma samt vatten och olja.
Skär kyckling till tärningar på ca 3×3 cm bitar. Marinera kycklingen i formen med curryblandningen. Häll i rapsoljan och blanda kycklingen ordentligt.
Placera mitt i ugnen i ca 20–25 minuter.
Vi böjar med riset genom att koka riset i en separat kastrull med salt. Häll över riset i ett durkslag men spara ca 3 dl risvatten som vi skall ha för att blanda saffran i.
När kycklingen är klar tar vi ut den från ugnen och häller över riset som precis är nykokt och tillsätter även konserverade kikärtor. Häll över saffransvattnet över kyckling/rasblandningen och täcker formen med aluminiumfolie. Vi säker temperaturen i ugnen till 175 grader och placerar formen mitt i ugnen i ca 10 – 15 minuter. Vi steker jordnötter i en stekpanna tillsammans med smör och på slutet tillsätter vi mynta i stekpannan. Plocka ut jordnötter och myntan från smöret och lägg på hushållspapper. När Tikka-masalakyclingen är klar så tar vi ut den från ugnen och häller över smöret från stekningen av jordnötterna över riset och garnerar slutligen med de stekta jordnötterna och myntan.
Rätten serveras med tzatziki eller turkisk yoghurt.