Rasmalai med saffran

Ingredienser:

2 liter mjölk
1 ½ dl socker
10 dl vatten
1 nypa saffran
1 tsk malen kardemumma
½ dl söt kondenserad mjölk
2 msk citronsaft
1 dl hackade pistagenötter

Gör så här:

För att göra rasmalai behöver vi använda oss av tre separata kastruller med tre separata slevar som inte skall blandas ihop.

I den första kastrullen häller vi 8 dl vatten och socker som skall koka upp i ca 7-10 minuter. I den andra kastrullen häller vi upp 1 liter mjölk som skall kokas till osten. Låt mjölken koka under omrörning så att den inte bränns vid i botten. Tillsätt 2 msk citronsaft som rörs om ordentligt så att osten separerar sig i bitar. Fortsätt röra om så att du ser att ost vattnet börjar bli grönt så är osten klar. Har man en saft sil så häller vi över osten till den för att separera vatten från osten. Häll över 2 dl kallt vatten över kosten så att den formar sig lättare. Har man inte saft sil går det bra att använda en ren kökshandduk som sil. Forma osten till en boll och lägg en vikt (tung mortel) över den så att resterande vatten rinner av.

I den tredje kastrullen värmer vi upp resterande 1 liter mjölk under ständig omrörning. När mjölken börjar koka häller vi av 2 msk mjölk i en liten skål som vi blandar med saffran. Tillsätt kondenserad mjölk till kastrullen och fortsätt röra om den. Tillsätt även kardemumma och hälften av pistagenötterna till mjölk. Vi skall koka mjölken så länge så att den koncentrerar sig till halva sin volym. Tillsätt resterande pistagenötter och saffranblandningen. Rör om och stäng av värmen på plattan. Mjölken som fastnat och stelnat på kanterna på kastrullen kan med fördel skrapa ner mjölkblandningen.

Ta fram osten från duken och knåda den ordentligt på en skärbräda så som man gör med en deg. Vi vill få bort ostklumpar och göra osten till en len och mjuk ost. Forma små platta kakor av osten. Koka ostkakorna i sockervattnet som vi förberedde i den första kastrullen. Låt det koka under 15 minuter.

Häll upp halva mjölk/pistageblandningen från den tredje kastrullen i en form och plocka försiktigt upp ostkakorna från sockerlaget och placera i formen. Var väldigt försiktig och stadig på handen när du plockar upp ostkakorna från sockerblandningen då de är oerhört sköra.

Häll över resterande mjölk/pistageblandningen över formen och låt detta svalna i kylskåpet i minst 1 timme innan man kan servera den.

Lämna ett svar