Ingredienser:
2 liter mjölk
1 œ dl socker
10 dl vatten
1 nypa saffran
1 tsk malen kardemumma
Âœ dl söt kondenserad mjölk
2 msk citronsaft
1 dl hackade pistagenötter
Gör sÄ hÀr:
För att göra rasmalai behöver vi anvÀnda oss av tre separata kastruller med tre separata slevar som inte skall blandas ihop.
I den första kastrullen hÀller vi 8 dl vatten och socker som skall koka upp i ca 7-10 minuter. I den andra kastrullen hÀller vi upp 1 liter mjölk som skall kokas till osten. LÄt mjölken koka under omrörning sÄ att den inte brÀnns vid i botten. TillsÀtt 2 msk citronsaft som rörs om ordentligt sÄ att osten separerar sig i bitar. FortsÀtt röra om sÄ att du ser att ost vattnet börjar bli grönt sÄ Àr osten klar. Har man en saft sil sÄ hÀller vi över osten till den för att separera vatten frÄn osten. HÀll över 2 dl kallt vatten över kosten sÄ att den formar sig lÀttare. Har man inte saft sil gÄr det bra att anvÀnda en ren kökshandduk som sil. Forma osten till en boll och lÀgg en vikt (tung mortel) över den sÄ att resterande vatten rinner av.
I den tredje kastrullen vÀrmer vi upp resterande 1 liter mjölk under stÀndig omrörning. NÀr mjölken börjar koka hÀller vi av 2 msk mjölk i en liten skÄl som vi blandar med saffran. TillsÀtt kondenserad mjölk till kastrullen och fortsÀtt röra om den. TillsÀtt Àven kardemumma och hÀlften av pistagenötterna till mjölk. Vi skall koka mjölken sÄ lÀnge sÄ att den koncentrerar sig till halva sin volym. TillsÀtt resterande pistagenötter och saffranblandningen. Rör om och stÀng av vÀrmen pÄ plattan. Mjölken som fastnat och stelnat pÄ kanterna pÄ kastrullen kan med fördel skrapa ner mjölkblandningen.
Ta fram osten frÄn duken och knÄda den ordentligt pÄ en skÀrbrÀda sÄ som man gör med en deg. Vi vill fÄ bort ostklumpar och göra osten till en len och mjuk ost. Forma smÄ platta kakor av osten. Koka ostkakorna i sockervattnet som vi förberedde i den första kastrullen. LÄt det koka under 15 minuter.
HÀll upp halva mjölk/pistageblandningen frÄn den tredje kastrullen i en form och plocka försiktigt upp ostkakorna frÄn sockerlaget och placera i formen. Var vÀldigt försiktig och stadig pÄ handen nÀr du plockar upp ostkakorna frÄn sockerblandningen dÄ de Àr oerhört sköra.
HÀll över resterande mjölk/pistageblandningen över formen och lÄt detta svalna i kylskÄpet i minst 1 timme innan man kan servera den.