Ingredienser:
600 gram kycklingfilĂ©, 3â4 filĂ©er
2 msk rapsolja
2 msk smör
2 st gula lökar
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 röd paprika
8 st cocktailtomater
1/2 kruka fÀrsk koriander
1 dl grÀdde
1 dl naturell yoghurt
3 msk mangochutney
4 krm salt
400 gram kikÀrtor
1 krm svartpeppar
Currypasta Tikka Masala:
5 st klyftor vitlök
1 bit fÀrsk ingefÀra, ca 65 gram
1 st röd spansk chili eller valfri röd fÀrsk chili
2 tsk mald koriander
2 tsk mald spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk mald kardemumma
1 tsk gurkmeja
1 tsk garam masala
1/2 dl vatten
2 msk solrosolja
Gör sÄ hÀr:
Vi börjar med currypastan Tikka Masala:
Skala och hacka vitlöken grovt. LÀgg i en smal hög skÄl.
Skala och hacka ingefÀran i grova bitar. HÀll över den till den höga skÄlen.
Skölj chili, skÀr bort fÀstet och strimla den samt tillsÀtt den ocksÄ till skÄlen.
TillsÀtt koriander, spiskummin, paprika, gurkmeja, garam masala, kardemumma samt vatten och olja. Mixa den till en slÀt currypasta. Placera den i kylen under tiden.
Kycklingen:
SkĂ€r kyckling till tĂ€rningar pĂ„ ca 3×3 cm bitar. Blanda kycklingen i en skĂ„l med tre msk Tikka Masala currypasta. TĂ€ck över och stĂ€ll i kylen medan du lagar sĂ„sen. HĂ€ll i kikĂ€rtor till kycklinggryta precis innan den skall serveras.
SÄsen:
Skala och hacka löken. Stek löken utan att den tar fĂ€rg i en msk smör i en stekgryta med lock pĂ„ lĂ„g vĂ€rme i 30 minuter. TillsĂ€tt currypasta – ca 6â8 msk samt tomatpurĂ©. Höj vĂ€rmen och frĂ€s runt nĂ„gon minut.
TillsÀtt krossade tomater, grÀdde och yoghurt. Smaka av med mangochutney. Salta och peppra efter behov. LÄt stÄ pÄ lÄg vÀrme med lock.
Skölj och tÀrna paprika, skölj och dela cocktailtomater samt hacka fÀrsk koriander grovt. Blanda i en skÄl till garnering.
Stek kycklingen i stekpanna eller grillpanna och stek kycklingen sÄ att den fÄr en fin fÀrg nÄgra minuter pÄ varje sida.
Servering:
Servera med valfria tillbehör som förslagsvis basmatiris eller naan-bröd.
