Kyckling Tikka Masala med kikärtor

Ingredienser:

600 gram kycklingfilé, 3–4 filéer
2 msk rapsolja
2 msk smör
2 st gula lökar
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 röd paprika
8 st cocktailtomater
1/2 kruka färsk koriander
1 dl grädde
1 dl naturell yoghurt
3 msk mangochutney
4 krm salt
400 gram kikärtor
1 krm svartpeppar

Currypasta Tikka Masala:

5 st klyftor vitlök
1 bit färsk ingefära, ca 65 gram
1 st röd spansk chili eller valfri röd färsk chili
2 tsk mald koriander
2 tsk mald spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk mald kardemumma
1 tsk gurkmeja
1 tsk garam masala
1/2 dl vatten
2 msk solrosolja

Gör så här:

Vi börjar med currypastan Tikka Masala:
Skala och hacka vitlöken grovt. Lägg i en smal hög skål.
Skala och hacka ingefäran i grova bitar. Häll över den till den höga skålen.
Skölj chili, skär bort fästet och strimla den samt tillsätt den också till skålen.

Tillsätt koriander, spiskummin, paprika, gurkmeja, garam masala, kardemumma samt vatten och olja. Mixa den till en slät currypasta. Placera den i kylen under tiden.

Kycklingen:
Skär kyckling till tärningar på ca 3×3 cm bitar. Blanda kycklingen i en skål med tre msk Tikka Masala currypasta. Täck över och ställ i kylen medan du lagar såsen. Häll i kikärtor till kycklinggryta precis innan den skall serveras.

Såsen:
Skala och hacka löken. Stek löken utan att den tar färg i en msk smör i en stekgryta med lock på låg värme i 30 minuter. Tillsätt currypasta – ca 6–8 msk samt tomatpuré. Höj värmen och fräs runt någon minut.

Tillsätt krossade tomater, grädde och yoghurt. Smaka av med mangochutney. Salta och peppra efter behov. Låt stå på låg värme med lock.

Skölj och tärna paprika, skölj och dela cocktailtomater samt hacka färsk koriander grovt. Blanda i en skål till garnering.

Stek kycklingen i stekpanna eller grillpanna och stek kycklingen så att den får en fin färg några minuter på varje sida.

Servering:
Servera med valfria tillbehör som förslagsvis basmatiris eller naan-bröd.

Lämna ett svar