Valnöts-baklava

Ingredienser:

1 paket baklava-filodeg
1 kg valnötter
2 msk socker
1 tsk kanel
2 tsk kardemumma
300 gram smör

Sockerlag

4 dl vatten
4 dl socker
2 st nejlikor stjärnor
1 msk saft från citron

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Vi börjar med att mala valnötterna i en matberedare eller manuell rivmaskin (Mouli Julienne). Viktigt att det inte blir alldeles för mjöligt då det är gott med lite bitar kvar i valnötterna. Blanda i 1 tsk kanel, 2 tsk kardemumma och 2 msk socker i valnötterna. Lägg de i en skål och vi kan nu börja med sockerlaget.

Sockerlag:
Häll alla ingredienser i en kastrull och låt den koka i ca 10 minuter. Vi vill att den skall bli något tjock i konsistensen. Dock inte så tjock så att den inte kan tränga in i baklavan.

Ställ av och låt den svalna medan vi jobbar med baklavan.

Baklava:
Smält smör i en kastrull och ta fram en djupare plåt för ugn. Smörj plåten med smör ordentligt så att baklavan inte fastnar i botten på plåten.

Rulla ut filodegen för baklava. Lägg ett skikt i taget på plåten och smöra in varje lager ordentligt. Det är viktigt att ta bort eventuella luftbubblor från filodegen innan du penslar smör. När hälften av filodegen är lagd och smörjd tillsätter du de malda valnötterna på filodegen och jämna ut så att det blir ett jämnt lager på hela plåten. Droppa lite smör över valnötterna så de inte rör sig när skall fortsätta lägga på fler filodegsark. Lägg på resten av filodegsarken och smörj mellan varje lager tills de tar slut. Vi skär ut den önskad form på baklavan vi önskar med hjälp av en pizzaslicer innan vi lägger in den i ugnen.

Lägg plåten i nedre delen av ugnen i ca 20–25 minuter, tills den får en fin fyllenebrun skorpa.

Ta ut den från ugnen och häll därefter sockerlaget över den varma baklavan. Detta gör att sockerlaget tränger in ordentligt genom hela plåten och vi får en frasig god baklava.

Istället för valnötter går det lika bra att använda blandade nötter eller bara pistagenötter.

Lämna ett svar