Ingredienser:
Deg:
2 ägg
½ tsk salt
2 msk socker
50 gram jäst (färsk)
5 dl vetemjöl
200 gram smör
Fyllning:
100 gram rumstempererat smör
1 dl socker
50 gram suckat
1 dl russin
1 ½ msk malen kardemumma
Pensling:
1 ägg
Glasyr:
¾ dl siktat florsocker
½ msk vatten
Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader eller 225 grader om du har varmluft.
Vispa sönder äggen lätt och tillsätt salt och socker. Rör ut den färska jästen i äggblandningen. Smula ihop mjöl och kallt smör i en bunke till en grynig massa. Tillsätt äggblandningen och arbeta snabbt ihop allt till en deg. Dela den i 3 delar.
Rulla ut varje del till en rulle och platta till den med kaveln. Degbiten ska bli lika lång som plåten och ca 10 cm bred.
Blanda ingredienserna till fyllningen och fördela 1/3 av den mitt på varje degbit. Vik upp degkanterna mot mitten, men lämna en sträng fyllning bar på varje längd. Låt de jäsa ca 1 timma på sval plats på smord plåt eller bakplåtspapper och under bakduk.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Rör ut florsockret med vatten och skeda glasyren över de varma längderna. Skär dem i bitar och servera dem ljumma eller kalla.