Kategorier
Dessert Recept

Saftiga kanelbullar med sockerlag

Ingredienser:

Vetedeg
2 ½ dl mjölk
30 g jäst
9 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk malen kardemumma
1 dl strösocker
1 ägg
110 g smör, rumstempererat
1 ägg, till pensling
pärlsocker, att strö på

Kanel och mandelfyllning
200 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker
½ dl malen kanel
150 g smör, rumstempererat

Sockerlag
1 ½ dl vatten
1 dl strösocker

Gör så här:

Degen:
För att få bästa möjliga resultat skall en matberedare användas. Dock går det också att knåda degen för hand men kräver en större ansträngning.

Smula jästen i bunken till matberedaren. Värm mjölken till ljummen, slå över jästen och blanda runt.

Lägg i resterande ingredienser förutom smöret. Kör ihop degen långsamt med krok. När degen gått ihop ökar du tempot lite och tillsätter smöret lite i taget. Kör degen 10 minuter i maskin tills den bildat gluten och känns elastisk, glansig och fin på ytan.

Lägg ut degen på ett mjölat bord och låt vila 20 minuter.

Fyllning:
Blanda mandelmassa, vaniljsocker och kanel. Tillsätt smöret lite i taget tills du har en slät fyllning.

Kavla ut degen 3–4 mm tjock, mer hög än bred då den ska vikas i mitten. Bred ut kanelfyllningen på den utkavlade degen och vik degen dubbelt. Kavla ut degen 3–4 mm tjock, mer bred än hög och rulla ihop till en rulle. Skiva till lagom stora bullar, lägg i formar. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1,5–2 timmar.

Sockerlag:
Blanda under tiden samman vatten och socker i en kastrull och koka upp tills alla sockerkristaller har smält. Ställ åt sidan.

Sätt ugnen på 190 grader varmluft. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 9–11 minuter, dom ska få en fin gyllenbrun färg.

Precis när bullarna kommit ut från ugnen penslar du dom med sockerlagen. Då får bullarna en fin glans och behåller saftigheten.

Ett svar på ”Saftiga kanelbullar med sockerlag”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *