Saftiga kanelbullar med sockerlag

Ingredienser:

Vetedeg
2 œ dl mjölk
30 g jÀst
9 œ dl vetemjöl
œ tsk salt
1 tsk malen kardemumma
1 dl strösocker
1 Àgg
110 g smör, rumstempererat
1 Àgg, till pensling
pÀrlsocker, att strö pÄ

Kanel och mandelfyllning
200 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker
œ dl malen kanel
150 g smör, rumstempererat

Sockerlag
1 œ dl vatten
1 dl strösocker

Gör sÄ hÀr:

Degen:
För att fÄ bÀsta möjliga resultat skall en matberedare anvÀndas. Dock gÄr det ocksÄ att knÄda degen för hand men krÀver en större anstrÀngning.

Smula jÀsten i bunken till matberedaren. VÀrm mjölken till ljummen, slÄ över jÀsten och blanda runt.

LÀgg i resterande ingredienser förutom smöret. Kör ihop degen lÄngsamt med krok. NÀr degen gÄtt ihop ökar du tempot lite och tillsÀtter smöret lite i taget. Kör degen 10 minuter i maskin tills den bildat gluten och kÀnns elastisk, glansig och fin pÄ ytan.

LÀgg ut degen pÄ ett mjölat bord och lÄt vila 20 minuter.

Fyllning:
Blanda mandelmassa, vaniljsocker och kanel. TillsÀtt smöret lite i taget tills du har en slÀt fyllning.

Kavla ut degen 3–4 mm tjock, mer hög Ă€n bred dĂ„ den ska vikas i mitten. Bred ut kanelfyllningen pĂ„ den utkavlade degen och vik degen dubbelt. Kavla ut degen 3–4 mm tjock, mer bred Ă€n hög och rulla ihop till en rulle. Skiva till lagom stora bullar, lĂ€gg i formar. LĂ„t jĂ€sa till dubbel storlek, ca 1,5–2 timmar.

Sockerlag:
Blanda under tiden samman vatten och socker i en kastrull och koka upp tills alla sockerkristaller har smÀlt. StÀll Ät sidan.

SĂ€tt ugnen pĂ„ 190 grader varmluft. Pensla bullarna med Ă€gg och strö över pĂ€rlsocker. GrĂ€dda i 9–11 minuter, dom ska fĂ„ en fin gyllenbrun fĂ€rg.

Precis nÀr bullarna kommit ut frÄn ugnen penslar du dom med sockerlagen. DÄ fÄr bullarna en fin glans och behÄller saftigheten.

Rekommenderade artiklar

1 kommentar

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *