Almondykaka med mandelmassa

12 bitar

Ingredienser:

Bottnar:
400 gram mandelmassa
4 Àggvitor

KrÀm:
4 Àggulor
1 dl vispgrÀdde
1 œ dl socker
150–200 gram mörk choklad
150 gram smör

Garnering:
Âœ dl rostade mandelspĂ„n

Gör sÄ hÀr:

Riv mandelmassan pÄ grova sidan av rivjÀrnet.

Vispa Àggvitorna till hÄrt skum och tillsÀtt mandelmassan. Rör om men rör inte mer Àn nödvÀndigt, dÄ rörs luften ur Àggvitorna.

Rita upp tvÄ cirklar pÄ tvÄ bakplÄtspapper, ca 24 cm i diameter. Bred ut mandelsmeten och grÀdda bottnarna i 175 grader i ca 25 minuter tills den fÄr en fin fÀrg. Lossa bakplÄtspapper försiktigt sÄ snart bottnarna Àr grÀddade. Pensla med kallt vatten om det inte vill lossna.

LÀgg Àggulor i en rostfri kastrull. TillsÀtt vispgrÀdde och socker och lÄt allt sjuda upp under stÀndig uppvisning med spiralvisp tills det tjocknar.

Dela chokladen i bitar, lÀgg dem i den varma krÀmen och lÄt dem smÀlta. Rör om dÄ och dÄ. Klicka ner smöret lite i taget under omrörning. LÄt krÀmen bli sÄ kall att den kan bredas ut.

LÀgg en mandelbotten pÄ t.ex. ett tÄrtfat. Bred pÄ knappt hÀlften av krÀmen och tÀck med den andra botten samt resten av krÀmen. Strö pÄ flagad mandel. LÄt tÄrtan stÄ kallt minst 4 timmar. Eller frys den vÀl inslagen och ta fram i god tid innan servering men den skall fortfarande vara kall.

OvÀntat god och det gÄr att variera smaksÀttningen genom att byta ut chokladen med olika smak.

LĂ€mna ett svar