Almondykaka med mandelmassa

12 bitar

Ingredienser:

Bottnar:
400 gram mandelmassa
4 äggvitor

Kräm:
4 äggulor
1 dl vispgrädde
1 ½ dl socker
150–200 gram mörk choklad
150 gram smör

Garnering:
½ dl rostade mandelspån

Gör så här:

Riv mandelmassan på grova sidan av rivjärnet.

Vispa äggvitorna till hårt skum och tillsätt mandelmassan. Rör om men rör inte mer än nödvändigt, då rörs luften ur äggvitorna.

Rita upp två cirklar på två bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter. Bred ut mandelsmeten och grädda bottnarna i 175 grader i ca 25 minuter tills den får en fin färg. Lossa bakplåtspapper försiktigt så snart bottnarna är gräddade. Pensla med kallt vatten om det inte vill lossna.

Lägg äggulor i en rostfri kastrull. Tillsätt vispgrädde och socker och låt allt sjuda upp under ständig uppvisning med spiralvisp tills det tjocknar.

Dela chokladen i bitar, lägg dem i den varma krämen och låt dem smälta. Rör om då och då. Klicka ner smöret lite i taget under omrörning. Låt krämen bli så kall att den kan bredas ut.

Lägg en mandelbotten på t.ex. ett tårtfat. Bred på knappt hälften av krämen och täck med den andra botten samt resten av krämen. Strö på flagad mandel. Låt tårtan stå kallt minst 4 timmar. Eller frys den väl inslagen och ta fram i god tid innan servering men den skall fortfarande vara kall.

Oväntat god och det går att variera smaksättningen genom att byta ut chokladen med olika smak.

Lämna ett svar