
Ca 15-20 bullar
Ingredienser:
150 g smör eller margarin
5 dl röd mjölk
50 gr jÀst
1/2 tsk salt
1 dl socker
2 tsk malen kardemumma
ca 1.3 l vetemjöl
Fyllning:
1/2 tsk malen kardemumma
150 g mandelmassa
75 g smör
1 dl socker
1/2 tsk vaniljsocker
Pensling och garnering:
1 Àgg
2 msk vatten
Hackade mandlar
5 dl vispad grÀdde
Gör sÄhÀr:
SmÀlt matfettet i en kastrull. HÀll i mjölken och vÀrm tills 37°. Smula ner jÀsten i bunke och tillsÀtt salt, kardemumma och socker. Ta mjölken och matfettet frÄn kastrullen som har vÀrmts och hÀll i bunken. KnÄda degen tills den blir smidig och blank, hÀll i resten av mjölen men spara 1-2 dl utbakningen. NÀr degen slÀpper bunken Àr den klar. LÀgg en bakduk över degen och lÄt jÀsa i rumstemperatur i 30-35 minuter.
Medan degen jÀser förbered fyllningen genom att riva
mandelmassa , blanda med smör, kardemumma, socker och vaniljsocker.
SÀtt pÄ ugnen pÄ 250°, varmluft 225°
NÀr degen har jÀst fÀrdigt stjÀlper du upp den pÄ mjölat bakbord och kavla till en cirkel.
Bred pÄ fyllningen och rulla samman degen. SkÀr sedan i jÀmn-stora bitar och lÀgg sedan pÄ bakplÄtspapper. JÀs under en bakduk till dubbelstorlek. Pensla uppvispat Àgg och vatten. LÄt bullarna jÀsa tills de Àr dubbelt sÄ stora. Strö pÄ hackade mandlar och grÀdda mitt i ugnen i 8-10 min.
Efter grÀddning lÄt bullarna vila pÄ galler. SkÀr av toppen och spritsa vispad grÀdde . Sikta florsocker pÄ toppen.

