Kategorier
Dessert Recept

Kanelbullesemla

Ca 15-20 bullar

Ingredienser:

150 g smör eller margarin
5 dl röd mjölk
50 gr jäst
1/2 tsk salt
1 dl socker
2 tsk malen kardemumma
ca 1.3 l vetemjöl

Fyllning:

1/2 tsk malen kardemumma
150 g mandelmassa
75 g smör
1 dl socker
1/2 tsk vaniljsocker

Pensling och garnering:

1 ägg
2 msk vatten
Hackade mandlar
5 dl vispad grädde

Gör såhär:

Smält matfettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm tills 37°. Smula ner jästen i bunke och tillsätt salt, kardemumma och socker. Ta mjölken och matfettet från kastrullen som har värmts och häll i bunken. Knåda degen tills den blir smidig och blank, häll i resten av mjölen men spara 1-2 dl utbakningen. När degen släpper bunken är den klar. Lägg en bakduk över degen och låt jäsa i rumstemperatur i 30-35 minuter.

Medan degen jäser förbered fyllningen genom att riva
mandelmassa , blanda med smör, kardemumma, socker och vaniljsocker.

Sätt på ugnen på 250°, varmluft 225°
När degen har jäst färdigt stjälper du upp den på mjölat bakbord och kavla till en cirkel.

Bred på fyllningen och rulla samman degen. Skär sedan i jämn-stora bitar och lägg sedan på bakplåtspapper. Jäs under en bakduk till dubbelstorlek. Pensla uppvispat ägg och vatten. Låt bullarna jäsa tills de är dubbelt så stora. Strö på hackade mandlar och grädda mitt i ugnen i 8-10 min.

Efter gräddning låt bullarna vila på galler. Skär av toppen och spritsa vispad grädde . Sikta florsocker på toppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *