
12 pers
Ingredienser
Pajdeg:
3,5 dl vetemjöl
100 gr smör
1 msk olja
1 st äggula
2 msk råsocker (Strösocker fungerar också)
Kolafyllning:
1,5 dl brunt farinsocker
1 tsk kakaopulver
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl ljus sirap
1,5 dl vispgrädde
150 gr smör
2 dl grovhackade valnötter
Tillbehör:
12 st valnötskärnor till garnering
Tillagning:
Pajskal:
Sätt ugnen på 250°. Blanda socker och rumsvarmt smör poröst, sedan blanda i mjöl, ägg och olja. Tryck ut degen i en pajform som har löstagbar botten och låg kant, nagga pajdegen med en gaffel och låt degen gå en aning över kanten. Låt degen gräddas i 10 minuter i mitten av ugnen. Låt pajskalet svalna efter gräddning.
Kolafyllning:
Blanda vaniljsocker, farinsocker, kakaopulver, vispgrädde och sirap i en kastrull på medelvärme i ca 10 minuter och rör om den emellanåt. Ta bort kastrullen från plattan och klicka i lite smör åt gången och sedan häll i de grovhackade valnötterna.
Häll kolafyllningen i pajskalet och garnera med valnötskärnor och låt pajen svalna. Förvara pajen i kylen.
