Kolapaj Med Valnötter

12 pers

Ingredienser

Pajdeg:

3,5 dl vetemjöl

100 gr smör

1 msk olja

1 st äggula

2 msk råsocker (Strösocker fungerar också)

Kolafyllning:

1,5 dl brunt farinsocker

1 tsk kakaopulver

1 tsk vaniljsocker

1,5 dl ljus sirap

1,5 dl vispgrädde

150 gr smör

2 dl grovhackade valnötter

Tillbehör:

12 st valnötskärnor till garnering

Tillagning:

Pajskal:

Sätt ugnen på 250°. Blanda socker och rumsvarmt smör poröst, sedan blanda i mjöl, ägg och olja.  Tryck ut degen i en pajform som har löstagbar botten och låg kant, nagga pajdegen med en gaffel och låt degen gå en aning över kanten. Låt degen gräddas i 10 minuter i mitten av ugnen. Låt pajskalet svalna efter gräddning.

Kolafyllning:

Blanda vaniljsocker, farinsocker, kakaopulver, vispgrädde och sirap i en kastrull på medelvärme i ca 10 minuter och rör om den emellanåt. Ta bort kastrullen från plattan och klicka i lite smör åt gången och sedan häll i de grovhackade valnötterna.

Häll kolafyllningen i pajskalet och garnera med valnötskärnor och låt pajen svalna. Förvara pajen i kylen.

Lämna ett svar