Dolmar med rostad lök, saffran och berberis

Ingredienser:

500 gram köttfärs
2 dl grötris
1 gul lök
1 msk tomatpuré
2 tsk paprikapulver
1 tsk svartpeppar
1 tsk salt
2 msk olja
2 vitlöksklyftor
1 knippe färsk koriander eller persilja
1 knippe mynta
1 msk granatäpplesås
Inlagda vindruvsblad

Gör så här:

Hacka lök, vitlök och stek de i olja i en stekpanna. Häll i köttfärsen och stek den tillsammans med löken. Låt köttet stekas ordentligt och tillsätt därefter tomatpurén samt alla kryddor inklusive koriander och mynta. Tillsätt även granatäpplesåsen och rör om ordentligt så att alla kryddor blandas ihop med köttet.

Tvätta grötriset och häll det i stekpannan med köttet.  Rör om och sänk temperaturen på plattan.

Ta fram vindruvsblad och veckla ut dessa. Häll en matsked på varje blad och rulla dessa till en rulle så att köttmixen inte rinner ur. Placera dolmarna i en kastrull och lägg gärna ett par vindruvsblad både i botten och på toppen av dolmarna. Syftet är att dolmarna inte skall fastna i botten på kastrullen.

Sås:
1 msk olja
1 msk tomatpuré
½ tsk citronsyra
1 msk granatäpplesås*
½ liter vatten

Garnering:
2 stora gula lök
3 msk olja
0.5 gram saffran
1 dl berberis

Värm oljan i en liten kastrull och häll därefter i tomatpurén tillsammans med citronsyra och granatäpplesåsen. Tillsätt ½ liter vatten och låt detta koka i ett par minuter.

Häll över såsen till dolmarna och placera dessa på en platta och låt de tillagas på låg värme i ca 15-20 minuter. Placera gärna en tallrik ovanpå dolmarna så att de trycks ner i kastrullen för att dolmarna inte skall öppna sig. 

Garnering:
Stek löken i oljan och när löken börjar bli mjuk tillsätter du saffran och blanda ordentligt. Tillsätt berberis och rör om ordentligt. Vi servering av dolmar garnerar vi med lök och berberis på toppen.

Lämna ett svar