Grönkålspaj med valnötter och ost

Ingredienser:

Pajskal:
3 dl dinkelmjöl
150 g smör, tärnat
2 msk kallt vatten

Fyllning:
200 g färsk grönkål, grovt hackad
10 cm purjolök
2 vitlöksklyftor
2 dl västerbottensost
3 ägg
3 dl grädde
1 dl hackade valnötter

Gör så här:

Pajskal:
Sätt ugnen på 225 grader.

Arbeta samman ingredienserna i en matberedare eller för hand, kör tills degen håller ihop.

Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter med avtagbar kant. Ställ detta kallt i ca 30 minuter. Nagga botten på pajskalet och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut och tillsätt fällningen.

Fyllningen:
Sänk ugnens temperatur till 200 grader.

Skölj kålen och lägg den sedan i en gryta med kokande lättsaltat vatten, låt den koka i några minuter. Slå kålen i en sil och låt den rinna av. Sprid gärna ut den på en ren kökshandduk så den rinner av där. Fräs lök, vitlök och grönkål på medelvärme i smör och olja utan att det tar färg. Salta och peppra. Fördela kål, lök och den rivna osten i pajskalet. Rör samman ägg och grädde och häll det i pajen. Skaka gärna formen lite försiktigt så att den fördelas jämt i kål och oströran. Strö över lite krossade valnötter. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Pajen funkar bra som ensamrätt med en härlig sallad och grekisk yoghurt.

Lämna ett svar