GrönkÄlspaj med valnötter och ost

Ingredienser:

Pajskal:
3 dl dinkelmjöl
150 g smör, tÀrnat
2 msk kallt vatten

Fyllning:
200 g fÀrsk grönkÄl, grovt hackad
10 cm purjolök
2 vitlöksklyftor
2 dl vÀsterbottensost
3 Àgg
3 dl grÀdde
1 dl hackade valnötter

Gör sÄ hÀr:

Pajskal:
SÀtt ugnen pÄ 225 grader.

Arbeta samman ingredienserna i en matberedare eller för hand, kör tills degen hÄller ihop.

Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter med avtagbar kant. StÀll detta kallt i ca 30 minuter. Nagga botten pÄ pajskalet och grÀdda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut och tillsÀtt fÀllningen.

Fyllningen:
SĂ€nk ugnens temperatur till 200 grader.

Skölj kÄlen och lÀgg den sedan i en gryta med kokande lÀttsaltat vatten, lÄt den koka i nÄgra minuter. SlÄ kÄlen i en sil och lÄt den rinna av. Sprid gÀrna ut den pÄ en ren kökshandduk sÄ den rinner av dÀr. FrÀs lök, vitlök och grönkÄl pÄ medelvÀrme i smör och olja utan att det tar fÀrg. Salta och peppra. Fördela kÄl, lök och den rivna osten i pajskalet. Rör samman Àgg och grÀdde och hÀll det i pajen. Skaka gÀrna formen lite försiktigt sÄ att den fördelas jÀmt i kÄl och oströran. Strö över lite krossade valnötter. GrÀdda pajen i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Pajen funkar bra som ensamrÀtt med en hÀrlig sallad och grekisk yoghurt.

LĂ€mna ett svar