Kategorier
Recept Vegetariskt

Fetaostrullar

Ingredienser:

  • 500 g fetaost
  • 1 paket trekantigt filodeg
  • œ dl Olivolja
  • 1 knippe hackad persilja
  • 3 dl natuell yoghurt
  • 2 dl olja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 Ă€gg

Gör sÄ hÀr:

SĂ€tt ugnen pĂ„ 200 grader. LĂ€gg fetaosten utan vĂ€tska i en skĂ„l och mosa ihop den. TillsĂ€tt persilja och olivolja och rör om.  LĂ€gg detta Ă„t sidan medan vi förbereder penslings sĂ„s.

KnÀck ett Àgg och blanda med yoghurt, olja, bakpulver och salt. Rör ihop detta sÄ det blir ordentligt mixad.

Ta fram filodegen och lĂ€gg pĂ„ en skĂ€rbrĂ€da. Pensla ett ark med penslingsĂ„sen och lĂ€gg ca 1 msk fetaostblandning pĂ„ filodegen. Rulla ihop till en rulle och placera pĂ„ en plĂ„t med bakplĂ„tspapper. Innan de Ă„ker in i ugnen för grĂ€ddning skall rullarna penslas med samma pensling sĂ„s. Vill man ha frön pĂ„ toppen av rullarna gĂ„r det bra innan de Ă„ker in i ugnen. GrĂ€dda i ca 10–15 minuter.

Kategorier
Kött Recept Soppa

Köttsoppa

Ingredienser

  • 500 g högrev utan ben
  • 1 morot
  • 2 potatisar
  • œ purjolök
  • 1 knippe bladspenat
  • 1 knippe fĂ€rsk koriander
  • 2st tomater
  • 1 grönsaksbuljong
  • 1 grön chili
  • Olja
  • Salt
  • Peppar

Gör sÄ hÀr:

Skiva köttet i smÄbitar (ca 2 cm) och skÀr till alla grönsaker sÄ som att tÀrna potatisen, moroten m.m.

Stek köttet i lite olja. TillsĂ€tt purjolök och rör om tills löken blir mjukare i konsistensen. TillsĂ€tt alla hackade grönsaker. TillsĂ€tt Ă€ven buljong, chili och salt och peppar efter behov. TillsĂ€tt 1 œ liter vatten och lĂ„t detta koka upp i ca 30 minuter. Vill du fĂ„ det klart snabbare kan man anvĂ€nda sig av tryckkokare. DĂ„ Ă€r det halva tillagningstiden som gĂ€ller.

Kategorier
AllmÀnt

Ramadan 2021

Löpande veckomeny för att underlÀtta matlagningen

Ramadan 2021 börjar nu pÄ tisdag den 13 april. Jag kommer att bjuda pÄ veckomenyer under hela ramadan dels för att underlÀtta och planera matlagningen men Àven ge inspiration till att vÄga testa nÄgot nytt och annorlunda.

Kategorier
Afghanskt Recept Vegetariskt

Vegetarisk blomkÄlsgryta med potatis

Ingredienser:

  • 500 g blomkĂ„lshuvud
  • 400 g potatis
  • 1 stor gul lök, hackad
  • 1 msk olja
  • 1 msk malen spiskummin
  • 0.5 msk mald koriander
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 3 msk tomatpurĂ©
  • 3 dl vatten
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1 msk strösocker
  • 40 g fĂ€rsk ingefĂ€ra
  • 400 g kokta kikĂ€rtor pĂ„ burk (bruttovikt), avsköljda
  • 1 lime, rivet skal (endast det gröna)
  • 25 g smör
  • 1 tsk salt

Gör sÄ hÀr:

TvÀtta och skÀr blomkÄlen i mindre buketter. Skala och tÀrna potatisen. FrÀs löken i olja i en gryta med alla torra kryddor.

TillsÀtt vitlök och tomatpuré. Stek nÄgon minut till under omrörning. LÀgg ner blomkÄl och potatis. HÀll i vatten, kokosmjölk, salt och socker.

Riv ingefÀran, krama ner saften i grytan och slÀng resten. LÄt smÄputtra under lock tills potatisen Àr mjuk, 10-15 min.

TillsÀtt kikÀrter och limeskal. Pressa ner saften av halva limen. Koka upp och rör ner en klick smör. Servera med ris eller tunnbröd.

Kategorier
Afghanskt Recept Vegetariskt

Ugnsbakade sambosas med fetaost och pesto

Ingredienser:

  • Filodeg pĂ„ rulle (jag anvĂ€nde baklavadeg pĂ„ rulle)
  • 300 g fetaost
  • 1 burk pesto
  • 1 st Ă€gg till pensling
  • Nigellafrön till garnering
  • Olja till smörning

Gör sÄ hÀr:

Blanda fetaost och en burk pesto i en bunke. Rulla ut filodegen och skĂ€r till avlĂ„nga remsor. Det gĂ€ller att vara varsam dĂ„ filodegsskivorna Ă€r tunna och ömtĂ„liga. Ett tips Ă€r att anvĂ€nda dubbla ark sĂ„ de inte blir för tunna. HĂ€ll lite av fyllningen (fetaost och pesto-blandning) i ena Ă€nden av filodegen och rulla ihop till en triangel eller rulle om sĂ„ önskas. För att försluta kanten pĂ„ rulle den valda formen pĂ„ degen sĂ„ anvĂ€nder vi Ă€gg som vi penslar pĂ„ Ă€ndarna av degen.  NĂ€r du fyllt alla sambosas med fyllning, lĂ€ggs dessa pĂ„ en plĂ„t med bakplĂ„tspapper. SĂ€tt ugnen pĂ„ 200 grader. HĂ€ll lite olja i en skĂ„l och pensla sambosas med olja och strö lite nigellafrön över som garnering (eller sesamfrö om man inte har nigellafrön).

Placera mitt i ugnen och lÄt bakas i ca 10 minuter.

Kategorier
Afghanskt Recept Vegetariskt

Smörstekt aubergine med tomatsås

Ingredienser:

  • 2 st auberginer
  • 3 st fĂ€rska tomater
  • 1 st gul lök
  • 1 knippe koriander
  • Salt och peppar
  • Smör till stekning

Gör sÄ hÀr:

TvÀttar auberginerna och dela de i mitten utan att ta bort stjÀlken pÄ dem. SmÀlt smör i en stekpanna och stek auberginerna sÄ de fÄr en gyllenbrun fÀrg pÄ bÄda sidorna. LÀgg över de stekta auberginerna pÄ ett fat med hushÄllspapper. Smöret som Àr kvar efter stekningen anvÀnder vi till att steka löken och tomaterna i. Börja med att hacka löken i ringar och stek de i smöret. Hacka tomaterna och tillsÀtt de till löken. Salta och peppra. LÀgg över de steka auberginskivorna och lÀgg ett lock över stekpannan. LÄt det puttra i ca 5-10 min under lock innan servering.

Kategorier
AllmÀnt

FrÄnvaro och firande av ett nytt Är

Börjar med att be om ursÀkt för den lÄnga frÄnvaron. Har varit en hektisk tid med bÄde sjukdomar och livet som rullat med en massa andra utmaningar. Hoppas det Àr bÀttre mer Er lÀsare och att ni har haft nytta av mina recept som jag lagt upp tidigare.

IgÄr firade vi Nouruz (Är 1400) dÀr svÀrmor bjöd pÄ en massa godsaker. LÀgger upp bilder frÄn igÄr.

Kategorier
Recept Vegetariskt

Tofu- och blomkålsgryta

Ingredienser:

  • 400 g tofu
  • 300 g blomkĂ„l
  • 1 burk kokosmjölk
  • 2 msk currypasta
  • 1 msk tomatpurĂ©
  • 1 grön chili
  • Olja till stekning

Gör sÄ hÀr:

Börja med att koka blomkÄl i vatten i ca 5 minuter. Medan den kokar passar vi pÄ att steka tofu. LÀgg tofu pÄ en kökshandduk och pressa lite lÀtt pÄ den sÄ att den avger sÄ mycket vÀtska som möjligt. SkÀr till smÄ skivor och stek i en stekpanna med lite olja. NÀr du stekt tofu placeras dessa pÄ hushÄllspapper. I samma olja som Àr kvar i stekpannan frÄn tofu, steker vi blomkÄl lite lÀtt sÄ den fÄr fÀrg.

Ta en separat kastrull och blanda ihop currypasta med kokosmjölk och tomatpurĂ©. SĂ€nk vĂ€rmen pĂ„ blomkĂ„len och tillsĂ€tt currypastan och tofu. Hacka en chili och tillsĂ€tt till grytan. LĂ€gg locket pĂ„ och lĂ„t sjuda i 7 – 10 minuter. Servera med ris.

En lÀtt och snabb rÀtt med mycket smak.

Kategorier
Kött Recept Ris/Bulgur/Couscous

Spetskåls-dolmar med ris och köttfärsfyllning

Ingredienser:

  • 500 gram köttfĂ€rs
  • 2 dl grötris
  • 1 gul lök
  • 1 msk tomatpurĂ©
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 knippe fĂ€rsk koriander eller persilja
  • 1 knippe mynta
  • 1 msk granatĂ€pplesĂ„s
  • 1 huvud spetskĂ„l

Gör sÄ hÀr:

Hacka lök, vitlök och stek de i olja i en stekpanna. HÀll i köttfÀrsen och stek den tillsammans med löken. LÄt köttet stekas ordentligt och tillsÀtt dÀrefter tomatpurén samt alla kryddor inklusive koriander och mynta. TillsÀtt Àven granatÀpplesÄsen och rör om ordentligt sÄ att alla kryddor blandas ihop med köttet.

TvĂ€tta grötriset och hĂ€ll det i stekpannan med köttet.  Rör om och sĂ€nk temperaturen pĂ„ plattan.

Ta fram spetskÄl och tvÀtta varje enskilt blad och lÄt dÀrefter vattnet rinna av genom att placera pÄ en kökshandduk. Det kan vara svÄrt att rulla ihop fÀrskt spetskÄlsblad men det gÄr om man anstrÀnger sig. HÀll tvÄ matskedar pÄ varje blad och rulla dessa till en rulle sÄ att köttmixen inte rinner ur. Placera bladen i en kastrull.

SÄs:

  • 1 msk olja
  • 1 msk tomatpurĂ©
  • œ tsk citronsyra
  • 1 msk granatĂ€pplesĂ„s
  • œ liter vatten

VĂ€rm oljan i en liten kastrull och hĂ€ll dĂ€refter i tomatpurĂ©n tillsammans med citronsyra och granatĂ€pplesĂ„sen. TillsĂ€tt œ liter vatten och lĂ„t detta koka i ett par minuter.

HÀll över sÄsen till spetskÄls-dolmarna och placera dessa pÄ en platta och lÄt de tillagas pÄ lÄg vÀrme i ca 30-35 minuter. FÄr man köttfÀrs över gÄr det bra att frysa till anvÀndning nÀsta gÄng.

Kategorier
Recept Vegetariskt

Daal med kokt Àgg

Ingredienser:

  • 2 dl röda linser (daal)
  • 1 gul lök
  • 2 st. fĂ€rska tomater
  • 1 grön chilli
  • 4 dl vatten
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk fĂ€rsk riven ingefĂ€ra
  • 1 tsk curry
  • œ tsk gurkmeja
  • 3 kokta Ă€gg
  • Salt och peppar

Gör sÄ hÀr:

Hacka och lök och vitlök och frĂ€s detta tillsammans med ingefĂ€ra, gurkmeja, curry, salt och peppar. Hacka tomater och chili och tillsĂ€tt detta till grytan. Skölj linserna i ljummet vatten och tillsĂ€tt detta till grytan. TillsĂ€tt vatten och torkade plommon. SĂ€nk vĂ€rmen och lĂ„t det puttra i ca 7–10 minuter under omrörning.

TillsÀtt Àgghalvor precis innan servering för att lyxa till daal som annars anses som en billig och enkel rÀtt.

Dal Àts med fÀrskt nanbröd eller pastaj (tunnbröd).