Kategorier
Afghanskt Recept Soppa

Afghansk köttsoppa

1kg kött med ben

2 potatisar

2st majrova

1st gullök

1 nĂ€ve koriander 

Salt och peppar

1,5 liter vatten

3st fÀrska tomater

2msk olja

2st grön chili

Gör sÄ hÀr :

 SkĂ€r köttet i bitar, bryn dem i lite olja i en stor gryta.

Salta och peppra.

TillsĂ€tt lök, tomater, chili och koriander. Rör om  tills man ser att köttet börjar slĂ€ppa olja, dĂ„ Ă€r det dags att hĂ€lla i vatten, potatis och majrova. LĂ„t detta sedan koka i ungefĂ€r en timme. Har man tryckkokare rĂ€cker det att koka den i 30-35 minuter. Servera soppan med bröd och en god sallad.

Kategorier
Kött Recept

Sabzi qormeh 

Ingredienser:

8-10 personer

  • 1 kg lammkött med ben
  • 1 pĂ„se Sabzi qormeh fĂ€rdigmixade kryddor
  • 2 förpackningar kidneybönor
  • 4 st torkade citroner
  • 2 tsk gurkmeja
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 st gul lök
  • 1 liter vatten
  • 2 msk olja
  • Salt och peppar efter eget önskemĂ„l

Gör sÄ hÀr:

Hacka löken och frĂ€s den i oljan. TillsĂ€tt lammköttet (skĂ€r till i mindre bitar om sĂ„ önskas) till löken och frĂ€s den tillsammans under omrörning i ca 10–15 minuter. Köttet skall fa en fin stekyta. TillsĂ€tt gurkmeja och chiliflakes. Rör om och tillsĂ€tt lite vatten i taget och slutligen tillsĂ€tter vi Sabzi gormeh kryddan. HĂ€ll ocksĂ„ i de torkade citronerna. Salta och peppra efter eget behov. LĂ„t detta tillagas pĂ„ lĂ„g vĂ€rme och rör om dĂ„ och dĂ„ i ca 1 timme.

Detta serveras med ris.

Kategorier
Dessert Recept

Fattiga riddar-semlor

Ingredienser:

  • 1 Ă€gg
  • œ dl mjölk
  • œ dl vispgrĂ€dde
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk kardemumma
  • 130 gram sötmandlar
  • 1 œ dl florsocker
  • 2–3 msk vatten
  • œ msk vaniljsocker
  • Briochebröd
  • VispgrĂ€dde

Gör sÄ hÀr:

Börja med att mixa 100 gram mandlar. Ha florsocker, vatten och vaniljsocker i en bunke och blanda tills du fÄr en önskad konsistens. Det gÄr bra att lÀgga ca 30 gram mandlar i slutet för att fÄ lite större bitar. Platta till briochebrödet med en kavel och fyll dem med önskad mÀngd mandelmassa.
Vispa ihop smeten och doppa den kavlade och fyllda rullen i den. Stek rullar i smör och vÀnd sÄ att de fÄr en jÀmn fÀrg. LÄt sedan svalna och toppa med grÀdde och florsocker. Det gÄr bra att spritsa grÀdden men det gÄr lika bra att doppa rullarna i grÀdde om man önskar sÄ.

Kategorier
Dessert Recept

Eclairsemmel tÄrta

Ingredienser:

  • 1 ÂŒ dl vatten
  • 1 ÂŒ dl mjölk
  • 110 gram smör
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 160 g vetemjöl
  • 4 Ă€gg

Fyllning:

  • 3 dl grĂ€dde
  • 200 g mandelmassa
  • 100 g malda mandlar
  • œ dl mjölk
  • Florsocker

Gör sÄ hÀr:

Éclair:

SÀtt ugnen pÄ 220 grader.

Blanda ihop vatten, mjölk, smör, socker och salt i en kastrull och koka upp detta. Ta bort kastrullen frÄn vÀrmen nÀr den börjat koka och börja hÀlla i mjöl under kraftig omrörning med en trÀslev. Degen skall fÄ en slÀt konsistens. SÀtt kastrullen pÄ vÀrmen igen och rör ytterligare under ett par minuter sÄ att degen blir fast i sin form. Dra av kastrullen frÄn vÀrmen och lÄt degen svalna i ett par minuter. TillsÀtt Àgg ett och ett i taget under omrörning. LÀgg smeten i en spritspÄse och lÄt den vila ett tag. Spritsa ut degen pÄ en plÄt med bakplÄtspapper. Spritsa runda éclairs med en rund tyll till spritspÄsen. Det gÄr bra att klippa av degen om det inte gÄr av lÀtt frÄn spritspÄsen.

Placera mitt i ugnen i ca 15 minuter tills de fÄr en fin fÀrg. Ta inte ut de för tidigt dÄ de kommer att sjunka ihop.

Fyllning:

Vispa grĂ€dde i en skĂ„l. Riv mandelmassa i en separat skĂ„l och tillsĂ€tt malda mandlar och œ dl mjölk. Blanda ihop detta ordentligt.

Vi behöver tvÄ éclair-plattor för att fÄ ihop till en semla. Ta en éclair och spritsa mandelmassa och grÀdde pÄ den och placera sedan ytterligare en som topp och strö florsocker pÄ toppen.

Kategorier
Pasta Recept Vegetariskt

Turkisk manti med kidneybönor

Ingredienser:

  • 1 förpackning manti (500 gram)
  • 1 burk kidneybönor
  • 1 st lök
  • 2 msk tomatpurrĂ©
  • 2 dl Naturell Yoghurt
  • 1 msk torkad mynta (eller fĂ€rsk)
  • Salt och peppar
  • 2-3 mtsk olja

Gör sÄ hÀr:

Koka vatten i en kastrull och tillsÀtt salt. HÀll i manti i vattnet nÀr vattnet vÀl börjar koka upp ordentligt. LÄt koka enligt instruktioner pÄ förpackning (i mitt fall 10 minuter).

Skala och hacka lök och stek detta i en stekpanna sÄ löken blir gyllenbrun. TillsÀtt tomatpuré och rör om. HÀll i kidneybönorna till stekpannan och sÀnk vÀrmen. Krydda med salt och peppar.

Sila manti i ett durkslag. Ta fram ett serveringsfat och lÀgg lite naturell yoghurt i botten pÄ fatet. HÀll över manti ovanpÄ yoghurten och lÀgg över bönblandningen pÄ toppen. Garnera med lite naturell yoghurt pÄ toppen och mynta. RÀtten Àr nu fÀrdig att Àtas.

Kategorier
Dessert Recept

Saffransmazariner med rostade hasselnötter

Ingredienser:

200 g smör
2 Àgg
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
3 dl mandelmjöl
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 paket saffran 0,75g

Topping:
3 dl florsocker
2 msk kallt vatten
200 g rostade hasselnötter

Gör sÄ hÀr:

Vispa Àgg och socker. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke och rör om. Blanda nu Àgg och sockerblandningen med torra ingredienserna; lite i taget sÄ att det inte klumpar sig. Försök att blanda med en slev och inte med en visp för att fÄ en mer fluffig konsistens.
SmÀlt smör i mikron eller i en kastrull. Blanda mjölk och smör och tillsÀtt detta till smeten under omrörning med en slev.
Eftersom mandelmjöl har en tendens att fastna lÀtt i en form sÄ anvÀnd gÀrna bakplÄtspapper innan smeten hÀlls över till ugnsformen. Jag anvÀnde en ugnsform av storleken 20X30 cm.
SmÀlt smöret i en kastrull.
Vispa ihop Àgg och mjölk i en bunke.
I en annan bunke blandar du ihop vetemjöl, socker, bakpulver, mandelmjöl, vaniljsocker och saffran. Rör om sÄ allt blandas. TillsÀtt sedan Àgg och mjölkblandningen och rör om. Till sist tillsÀtter du smöret och rör om till en smet.
LÄt kakan kallna i nÄgra minuter innan toppingen lÀggs pÄ. Toppingen blandar man ihop genom att ta lite vatten i taget och blanda med florsocker i en skÄl. NÀr smeten fÄr en konsistens man Àr nöjd med, hÀller du över detta över kakan. Strö dÀrefter rostade hasselnötter eller hackade mandlar pÄ toppen. SkÀr till i önskad form och servera.

Kategorier
AllmÀnt

Tiden för julbaket Àr hÀr

Har inte kunnat hÄlla mitt löfte att uppdatera mer frekvent. Det har varit en intensiv period med mycket jobb, plugg och livet i stort som tagit mer tid. Jag hade hoppats kunna fortsÀtta att uppdatera med jÀmna mellanrum dÀr jag lÀgger upp nya recept om Àn inte lika frekvent. TyvÀrr har det inte fungerat alls. Under julen har jag alltid bakat bÄde med barnen men Àven experimenterat sjÀlv för att testa nya recept. NÄgra av mina recept kan ni hitta hÀr pÄ bloggen. Det Àr bara att söka i sökfÀltet. Jag vill ÀndÄ passa pÄ att tacka alla lÀsare som fortfarande besöker sidan och skriv gÀrna tillbaka till mig om ni har nÄgra sÀrskilda önskemÄl pÄ recept.

Kategorier
AllmÀnt

Sommar och semester

Beklagar att det inte uppdaterats pÄ ett tag hÀr pÄ bloggen. Det har varit semestertider och vi har njutit av det hÀrliga vÀdret genom att spendera tid i vÄr sommarstuga i Lysekil.

Nya recept och löpande uppdateringar kommer sÄ snart vardagsrutinerna ÄtergÄr till det normala.

Kategorier
AllmÀnt

Eid Mubarak

Jag önskar Er alla en glad och vÀlsignad Eid. Denna dag skall Àgnas Ät att umgÄs med familj, Àta god mat och önska varandra hjÀrtliga hÀlsningar. Eid Mubarak pÄ Er alla!

Kategorier
Marmelad Recept

Hallon och rabarbermarmelad

Ingredienser:

  • 1,5 kg rabarber
  • 5 dl syltsocker
  • 200 gram frysta eller fĂ€rska hallon
  • 1 tsk kardemumma

Gör sÄ hÀr:

TvĂ€tta och skala yttre skalet pĂ„ rabarberstjĂ€lkarna och hacka i mindre bitar. LĂ€gg dessa i en större kastrull och tillsĂ€tt sockret. Rör om pĂ„ medel varm platta till sockret har smĂ€lt. FĂ„nga upp skummet som rabarbern generar i kastrullen och kasta bort detta. TillsĂ€tt hallon och kardemumma. LĂ„t det puttra i ytterligare 10–15 minuter. Rör om dĂ„ och dĂ„.

TvÀtta glasburkar under varmt vatten sÄ blir hÄllbarheten lÀngre. HÀll upp sylten i glasburkarna och slut locken ordentligt.